Американските служители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

...
Американските служители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
Коментари Харесай

САЩ изтеглят представителите си към мисията на ОССЕ в Донецк

Американските чиновници на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) започнаха да се изтеглят с коли от следения от бунтовниците град Донецк в Източна Украйна в неделя, е съобщил очевидец на Reuters, на фона на опасенията от допустима съветска инвазия.

ОССЕ не отговори на искане на организацията за коментар.

Съединените щати и техните съдружници приканиха своите жители неотложно да изоставен Украйна, с цел да не бъдат наранени от съветска инвазия, в това число допустимо въздушно нахлуване, като бе отправено предупреждавайки, че офанзива може бъде осъществена когато и да е.

В събота и българското Външно министерство прикани сънародниците ни да се въздържат от всевъзможни пътувания до Украйна и прикани българските жители, които се намират на територията на страната, да подхващат ограничения за овакантяване на страната с наличните все още транспортни средства.

В неделя и Скопие прикани жителите си да изоставен Украйна. В момента там има към 100 македонски жители, а Министерство на външните работи на РСМ има няколко проекта за разнообразни действия и разнообразни сюжети, които могат да се случат през идващия интервал в тази страна, сподели външният министър на страната Буяр Османи.

„ Има четири категории наши жители в Украйна – в първата категория са посланикът и още един посланик в посолството ни в Киев и техните фамилии. „ Тъй като те са главен личен състав за нашето посолство и към този момент няма решение за закриването му “ - сподели Османи, „ дипломатите ще останат в Украйна, до момента в който не бъде взето друго решение, само че беше решено фамилиите им да се върнат в Скопие идната седмица ".

Министерството на външните работи има съглашение с България и в случай че има потребност от изтеглянето на двамата дипломати, има изцяло избрана спогодба по какъв начин това ще бъде проведено, изясни Османи.

Решено е към този момент към 30 наблюдаващи от Северна Македония да останат в Украйна в границите на Специалната мониторингова задача на ОССЕ, които са втората категория македонски жители там.

„ Мисията за наблюдаване на ОССЕ е значима за наблюдението на събитията в Украйна и по тази причина към момента не сме решили да оттеглим наблюдаващите си, само че сме в тясна съгласуваност с другите участващи страни, със Секретариата на ОССЕ във Виена и ще решим по кое време да създадем оценка. Засега единствено Съединени американски щати са решили да изтеглят наблюдаващите си като част от задачата на ОССЕ, само че не и други страни ", сподели външният министър.

" В третата категория са към 40 наши жители, които са в Украйна по разнообразни аргументи и към 30 членове на техните фамилии, като множеството от членовете на фамилиите са украински жители. За нашите жители ще повторя апела от преди два дни - да се употребява опцията с търговски полети да изоставен страната и да се върнат в Северна Македония. Публичният зов към жителите на Северна Македония, които са в Украйна да изоставен страната, беше първият от нашите проекти,” сподели Османи и добави, че някои от проектите стартират да се осъществят въз основа на тясната връзка, която Министерство на външните работи имаше тази седмица със съдружниците.

Източник: Агенция " Фокус "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР