Американските регулатори и 17 щата съдят Amazon по обвинения, че

...
Американските регулатори и 17 щата съдят Amazon по обвинения, че
Коментари Харесай

САЩ съди Amazon за антитръстови практики

Американските регулатори и 17 щата съдят Amazon по обвинявания, че колосът в електронната търговия злоупотребява с позицията си на пазара, с цел да усилва цените на и отвън своята платформа, да поставя огромни надценки за продавачите и да задушава конкуренцията.
Делото, заведено във вторник (26 септември) във федералния съд в родния на Amazon щат Вашингтон, е резултат от траяло години следствие на бизнеса на компанията и едно от най-значимите правни провокации, повдигнати против нея в съвсем 30-годишната ѝ история, отбелязва Quartz, цитира економи.бг.

Федералната комерсиална комисия (FTC) и щатите, която се причисли към делото, твърди, че Amazon нарушава федералните и щатските антитръстови закони. Те желаят от съда да издаде непрекъсната възбрана, която съгласно тях ще забрани на Amazon да взе участие в противозаконното си държание и ще разхлаби нейния „ монополен надзор, с цел да възвърне конкуренцията “.
Жалбата упреква компанията, че се занимава с антиконкурентни практики посредством ограничения, които възпират продавачите да оферират по-ниски цени за артикули на уеб сайтове отвън Amazon, мотив, отразяващ обвиняванията, направени в настрана дело, заведено предходната година от щата Калифорния.

В делото се споделя, че Amazon „ погребва “ разгласи, предлагани на по-ниски цени в други уеб сайтове. В същото време начислява високи такси на продавачите, принуждавайки търговците да покачват цените си на платформата, както и на други уеб сайтове за електронна търговия, с цел да запазят продуктите си конкурентоспособни в Amazon.

„ Жалбата излага подробни обвинявания, като отбелязва по какъв начин Amazon в този момент употребява своята монополна власт, с цел да се обогати, като в същото време покачва цените и утежнява услугите за десетките милиони американски фамилии, които пазарят на неговата платформа, и стотиците хиляди компании, които разчитат на Amazon за достигнете до тях “, сподели ръководителят на FTC Лина Хан в квалифицирано изказване.

Базираната в Сиатъл Amazon.com Inc. съобщи, че Федералната комерсиална комисия „ бърка във връзка с обстоятелствата и закона “ и се е отклонила от ролята си за отбрана на потребителите и конкуренцията. „ Ако Федералната комерсиална комисия реализира своето, резултатът ще бъде по-малко артикули за избор, по-високи цени, по-бавни доставки за потребителите и понижени благоприятни условия за дребния бизнес – противоположното на това, което антитръстовият закон е предопределен да прави “, споделя основният консултант на Amazon Дейвид Заполски в квалифицирано изказване.

Делото също по този начин упреква Amazon във утежняване на преживяването на клиентите, като заменя подобаващи резултати от търсенето с платени реклами, избира личните си марки пред други артикули, за които знае, че са с по-добро качество, и постанова високи такси, които принуждават продавачите да заплащат съвсем половината от общите си доходи на Amazon.

В делото се споделя още, че Amazon принуждава продавачите да употребяват нейната логистична услуга, Fulfillment by Amazon, с цел да създадат продуктите си подобаващи за Amazon Prime, макар че доста от тях биха предпочели да употребяват различни услуги за осъществяване, с цел да доставят поръчки на клиенти.

Някои оценки демонстрират, че Amazon управлява към 40% от пазара за електронна търговия. По-голямата част от продажбите на платформата се улесняват от самостоятелни продавачи, състоящи се от дребни и междинни предприятия и физически лица. В подмяна на достъпа, който дава до своята платформа, Amazon печели милиарди посредством такси за рекомендации и други услуги като реклама, което прави продуктите по-видими на платформата.

По-голямата част от търговците трети страни също употребяват фулфилмънт услугата на компанията, с цел да съхраняват инвентар и да изпращат продукти до клиентите. Amazon поредно покачва таксите за тези, които разчитат на програмата, и неотдавна наложи (и по-късно изостави) друга такса за някои, които не го вършат. През последното тримесечие Amazon регистрира $32,3 милиарда доходи от услуги на трети страни.

Групи за отбрана на потребителите приветстваха правосъдния иск, до момента в който индустриална група сподели, че доста огромни предприятия за търговия на дребно имат политики, които отразяват тези на Amazon.

Има спекулации, че организацията ще се стреми към наложително делене на колоса за търговия на дребно, който също е преобладаващ в облачните калкулации и има възходящо наличие в други браншове, като хранителни артикули и опазване на здравето. На брифинг с кореспонденти Хан избегна въпросите дали това ще се случи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР