Американските разузнавателни служби изучават информацията за опитите на Саудитска Арабия

...
Американските разузнавателни служби изучават информацията за опитите на Саудитска Арабия
Коментари Харесай

САЩ са получили данни за създаването на завод за обработка на уран в Саудитска Арабия

Американските разследващи служби учат информацията за опитите на Саудитска Арабия да построи дружество, предопределено за преработката на уранова руда, написа вестник The New York Times, базирайки се на източници в американската администрация.
Според тях през последните седмици американската разследваща общественост e направила изчерпателен разбор на данните по отношение на хипотетичното създаване на цех в пустинята близо до столицата Рияд. Източниците сочат, че основаването на такова оборудване, за което се допуска, че се реализира в съдействие с Китай, може да докара до начало на произвеждане на нуклеарни запаси, които по-късно може да се употребяват при основаването на нуклеарно оръжие. Според изданието американското разузнаване има сателитни фотоси на региона, които демонстрират, че строителството е почнало през 2014 година, добавя организация Фокус.
Държавният департамент отхвърли да разяснява информацията на вестника, само че акцентира, че Вашингтон " постоянно предизвестява всички свои съдружници за рисковете от съдействие с Китай за спокойно потребление на нуклеарна сила ".
Според представители на американската дипломация това може да докара до " ограничавания, стратегически напън и кражба на технологии ".
„ Горещо предлагаме нашите сътрудници да работят единствено с надеждни снабдители, които прецизно съблюдават правилата на неразпространение (на нуклеарните оръжия) “, обявиха от Държавния департамент.
По-рано The Wall Street Journal заяви, че Саудитска Арабия благодарение на две китайски компании построява оборудване в северозападната част на кралството за преправка на уран. Според вестника градежът е провокирал терзания в Съединени американски щати и техните съдружници, които подозират, че Рияд обмисля опцията за създаване на нуклеарни оръжия. По искане на вестника Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия " изрично отхвърли " информацията за построяването на дружество за преправка на уран в пустинята покрай град Ал Ула, близо до Рияд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР