Американските работодатели са продължили да наемат служители активно миналия месец,

...
Американските работодатели са продължили да наемат служители активно миналия месец,
Коментари Харесай

Наемането на хора в САЩ леко спада, но без шанс да спре ръста на лихвите

Американските работодатели са траяли да наемат чиновници интензивно предишния месец, въпреки и данните да демонстрират леко закъснение по отношение на по-ранните месеци на годината, съгласно отчета на Министерството на труда, оповестен през днешния ден.    Работодателите в Съединени американски щати са добавили 209 000 служащи през юни, което е знак за леко икономическо изстудяване, показва The Wall Street Journal. Увеличението на заетостта през май е преразгледано до 306 000 работни места.   Нивото на безработицата е паднало до 3,6% предишния месец от 3,7% през май, което в последна сметка демонстрира, че пазарът на труда остава стегнат. Заплатите са нарастнали с 4,4% през юни по отношение на година по-рано.   Публичната администрация, опазването на здравето и строителството са измежду секторите, добавили най-вече работни места предишния месец. Туристическият и хотелиерският отрасъл е наемал служащи с по-бавни темпове през юни. Заетостта в заведенията за хранене остава под равнищата преди пандемията, сочат данните.   Компаниите, които прибавят служащи и покачват заплатите, поддържат прогресивен напън върху инфлацията, което усложнява напъните на Федералния запас да отслаби ценовия напън, забавяйки стопанската система посредством по-високи лихвени проценти.   „ Пазарът на труда е изненадващо мощен през 2023 година “, разяснява Бил Адамс, основен икономист на Comerica Bank, представен от WSJ. „ Хората, изгубили работа в региона на технологиите или недвижимите парцели, са съумели да намерят нова доста бързо в промишлености, които към момента има дефицит. “

В началото на годината доста икономисти предвидиха, че покачванията на лихвените проценти на Фед ще доведат до криза към средата на годината и че наемането на чиновници ще намалее.   Вместо това инфлацията и икономическата интензивност не се забавят толкоз, колкото чакаха членовете на Фед, което усилва прогнозите за идните нараствания на лихвените проценти. Докладът от петък дава на Фед финален взор върху най-обширните данни за пазара на труда преди срещата им по-късно този месец.

Печалбите на пазара на труда поддържат оживената икономическа интензивност през тази година. По-добре платените служащи харчат повече за пътувания, хранене на открито и занимания. Други купуват нови коли. Икономиката нараства със постоянен годишен ритъм от 2% през първото тримесечие, показва WSJ.    Все отново има някои признаци, че пазарът на труда се охлажда. Новооткритите работни места са паднали през май. Първоначалните молби за компенсации за безработица, знак за съкращенията, са се нараснали предходната седмица и са с към 20% повече от началото на годината. Средният брой отработени часове на седмица също е намалял тази година, което в предишното постоянно е предшествало съкращения на работни места.   Коефициентът на присъединяване на работната мощ или делът на американците, които работят или интензивно търсят работа, остава много под предпандемичното равнище от февруари 2020 година от 63,3%. Това обаче значително отразява застаряващото население на Съединени американски щати и провокира непрекъснат дефицит на работна ръка, написа още WSJ.

Няколко фактора способстват за непрекъснатото търсене на чиновници.    Работодателите в региона на отдиха и хотелиерството и локалните управляващи към момента наемат личен състав, с цел да стигнат равнищата преди пандемията - три години откакто редуцираха голям брой служащи. Болниците и старческите домове се нуждаят от повече чиновници, с цел да обслужват бързо растящото възрастно население.    Строителите на жилищни здания също са фактор, макар по-високите лихвени проценти, заради хроничния дефицит на налични жилища. Индустриалните и инфраструктурни предприятия също не престават да наемат служащи за планове, свързани с артикули за електрически транспортни средства.   Компаниите в Съединени американски щати се пробват да привлекат служащи, предлагайки по-големи заплати и спомагателни придобивки. Средните почасови приходи нарастват по-бързо, в сравнение с преди пандемията.    Все отново повишаването на заплатите за по-нископлатените служащи - в областта на хотелиерството да вземем за пример - се забавя, защото заведенията за хранене, питейните заведения и хотелите намират по-лесно хора.    Появяват се признаци на стрес и отвън софтуерните компании, които преобладаваха съкращенията на работни места при започване на 2023 година Търговците на дребно, производителите, медийните и финансовите компании също започнаха да афишират съкращения.   В последна сметка обаче по-високите разноски за труд остават един от факторите, повишаващи инфлацията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР