Американските пазари на акции претърпяха нов срив по време на

...
Американските пазари на акции претърпяха нов срив по време на
Коментари Харесай

Кошмар на Уолстрийт – два индекса се сринаха, лихвите изядоха акциите

Американските пазари на акции претърпяха нов срив по време на търговията в сряда, защото вложителите не престават да бъдат обезпокоени от растящите лихви, комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, италианската бюджетна драма и преди основните междинни избор за Долната и Горна камара на Конгреса на Съединени американски щати след по-малко от две седмици (на 6-ти ноември).
Оповестената в сряда вечерта последна "Бежова книга " на Федералния запаси като че ли удостовери опасенията към комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, откакто редица американски компании към този момент оповестяват за увеличение на крайните цени предвид на високите митнически цени.
След внимателно начало на търговията на Уолстрийт в сряда, при което показателят DJIA опита едва покачване вследствие на скок на акциите на Boeing Co., последва нова нападателна вълна от разпродажби, чийто старт беше даден във връзка с фирмите от софтуерни бранш. Това стана факт, откакто водещи компании в региона на миропроцесорите като Texas Instruments и STMicroelectronics предизвестиха за закъснение на търсенето. Тези техни предизвестия следват занижените по-рано през седмицата прогнози на американски структуроопределящи индустриални компании като Caterpillar и 3M Co.
Технологичният показател Nasdaq Composite се срина с цели 4,43% и към този момент се търгува с 12% под неговия рекорден исторически връх, доближат на 29-ти август 2018-а година. На доктрина, спад на даден показател с 10 или повече процентни пункта от негов връх значи, че пазарът е навлязъл в низходяща промяна. Самият спад на Nasdaq с близо 4,5% е и най-драматичния от 18-ти август 2011-а година насам.
Индексът на сините чипове DJIA също обърна първичната си положителна посока, сривайки се с над 600 пункта единствено в границите на една сесия на търговия (спад с 2,41%), а необятният показател S&P500 се раздели с цели 3,09% от цената си. По този способи и двата значими фондови показателя завършиха търговията в сряда на равнища, които са под тези от началото на годината.
Подновеният трус на "Уолстрийт " се отрази отрицателно на азиатските тържища в четвъртък, предизвикайки отрицателен старт и на европейските пазари на акции.
Индекс Nikkei се срина с 3,72% към 4-месечно дъно, а другият значим показател на борсата в Токио - Topix се намали с 3,1%, заличавайки по този метод над 155 милиарда $ от пазарната стойност на търгуваните на японската борса компании. Китайският показател Shanghai Composite се срина в началото с над 2,5% преди обаче да успее да завърши търговия към вчерашното си равнище на затваряне, до момента в който показателят Hang Seng се намали с 1,57%, а южнокорейският Kospi - с 1,63%.
Австралийският показател ASX 200 пък се намали с 2,83%, макар че организация "Фич " удостовери топ кредитният рейтинг на страната на равнище от "ААА ". По този метод Австралия остава в елитния клуб на страните с допустимо най-голям дълготраен кредитен рейтинг, който клуб наброява едвам 10 членове.
Напрежението се придвижи и на европейските тържища, като общият показател Stoxx Europe 600 се намалява при започване на търговията в четвъртък с 0,6%, немският DAX - с 0,35%, а английският FTSE100 - с 0,75%. Френският CAC40 пък се колебае към вчерашното равнище на затваряне, до момента в който италианският показател MIB нараства с 0,48%, откакто вицепремиерът на Италия Луджи ди Майо удостовери, че управляващите в Рим не възнамеряват страната да напусне еврозоната. Той обаче съобщи за прощален път, че италианското държавно управление няма да направи промени в бюджетните си проекти, макар че по-рано тази седмица Европейската комисия отхвърли проектобюджетът на страната за 2019-а година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР