Американските компании имаха най-лошото си седмично представяне тази година, след

...
Американските компании имаха най-лошото си седмично представяне тази година, след
Коментари Харесай

Как „Big Tech” загубиха $228 млрд. за два дни

Американските компании имаха най-лошото си седмично показване тази година, откакто Китай разреши на юана да падне до най-ниското си равнище по отношение на $ за повече от десетилетие

Технологичният бранш нормално е изпреварващ във времена на взрив и страда непропорционално при закъснение на пазарите (снимка: CCO Public Domain)

Акциите на американските компании претърпяха най-стръмния си спад тази година, вследствие на новите мита, наложени от президента Доналд Тръмп върху вноса от Китай. Т.нар. „ Big Tech ” – петте най-ценни компании в Съединени американски щати – б яха обиден и изключително тежко , отбелязва в репортаж по тематиката CNBC.

Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet и Фейсбук изгубиха в понеделник общо 162 милиарда $, заради опасенията на пазара от комерсиална война с Китай. От 1 септември Съединени американски щати ще наложи 10-процентно мито за китайски импорт на стойност 300 милиарда $, като това решение на Доналд Тръмп демонстрира неспособността на двете най-големи стопански системи в света да се спогодят за комерсиална договорка.

Най-лошата седмица в годината

Акциите на американските компании имаха най-лошото си седмично показване за годината и продължиха да падат в понеделник, откакто Китай разреши на юана да доближи най-ниското си равнище по отношение на $ за повече от десетилетие.

„ Големите пет ” изгубиха 66 милиарда $ пазарна стойност в петък, а понижението в понеделник докара до спад от общо 228 милиарда $ за два дни.

Apple води потапянето

Apple записва максимален % на спад – акциите й се намалиха с 5,2%. През юни компанията съобщи пред американския търговски представител Робърт Лайтхайзър, че последните препоръчани митнически цени ще обиден „ всички съществени артикули на Apple ”. Някои анализатори плануват доста влияние на новите мита върху бизнеса на компанията.

„ Ако приемем, че смарт телефоните, таблетите, умните часовници и компютърните системи не са изрично изключени от крайния транш от 300 милиарда $, чакаме, че ще има значително влияние върху облагите от хардуерни артикули на Apple ”, разяснява анализатор от Cowen в известие до клиентите.

Apple е повече обвързван с Китай, в сравнение с „ сътрудниците ” си от Big Tech. Компанията от Купертино е подвластна от производителите в азиатската страна за най-хубавите си артикули, най-много iPhone. В същото време Фейсбук, Гугъл и Amazon съвсем нямат наличие в Китай.

Чувствителният бранш на технологиите

Останалите софтуерни компании не се сринаха колкото Big Tech, само че въпреки всичко спадът им е по-голям от този на S&P 500, което е отражение на ролята на технологиите в стопанската система – браншът нормално е изпреварващ във времена на взрив и страда непропорционално при закъснение на пазарите.

Сред акциите на Big Tech единствено тези на Alphabet имат по-нисък растеж от от показателя S&P 500 тази година, който се увеличи предишния месец до рекордни равнища. Бенчмаркът остава към 14% за годината, до момента в който Alphabet е покрай 11%, а останалите играчи са минимум с 18%.

Непреклонният Тръмп

Преди да бъдат оповестени последните мита, Apple изиска компютърът Mac Pro да отпадне от облагането. Компанията счита, че би трябвало да бъде освободена от мита за някои елементи, в това число захранващ блок, корпус от неръждаема стомана, подготвени мишки и тракпади, както и платки. Президентът Тръмп обаче отхвърли настояването, като на 26 юли написа в Twitter: „ Направете ги в Съединени американски щати, без мита! ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР