Американските изтребители , които охраняват българското небе, няма да могат

...
Американските изтребители , които охраняват българското небе, няма да могат
Коментари Харесай

Американските F-16, патрулиращи над България, нямат право да стрелят по нарушители

Американските изтребители, които охраняват българското небе, няма да могат да стрелят по нарушаващи въздушното пространство на страната ни противников самолети. Това ограничаване върху взаимната защита на въздушното пространство е наложило българското държавно управление, излиза наяве от решение на Министерския съвет, оповестено в държавната осведомителна система и представено от.
8 американски изтребителя F-16 ще вземат участие в защитата на въздушното пространство на България дружно с нашите самолети МиГ-29, реши държавното управление предходната сряда по предложение на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов. Американците към този момент кацнаха в България, като в началото ще вземат присъединяване в учението “Тракийска пепелянка ”, а след това ще продължат да охраняват небето до 30 октомври.
 Каракачанов: МиГ-29 са без конкуренция, до момента в който не вземем още 8 F-16 Каракачанов: МиГ-29 са без конкуренция, до момента в който не вземем още 8 F-16
„ В случай на закъснение на втория стадий от плана за придобиване на още 8 самолета F-16 в интервала 2025 – 2026 година, то употребява...
Американските изтребители ще могат обаче единствено да заемат зони за наблюдаване във въздуха и да извършват задания по прехващане на цел, опознаване и разпит, както и да конвоират извършители до летище или отвън въздушното пространство на България, излиза наяве от оповестеното държавно решение. Абсолютно им е неразрешено обаче да употребяват оръжие, в това число и за предупредителна пукотевица. Използването на оръжие ще е позволено единствено на българските водачи, които не престават да извършват дилемите си по защита на небето както и до момента, излиза наяве от държавното решение.
Най-честите извършители на българското въздушно пространство са съветски самолети, които летят на границата или малко в българското небе, постоянно с изключени транспондери за опознаване. В последните близо 10 години това е постоянна тактичност на съветските Военновъздушни сили за изтощение на ресурса на българските изтребители. Заради съветските налети НАТО откри взаимно дежурство на български, румънски и гръцки изтребители в региона на Черно море. По заповед от щаба в Италия се подвига двойка изтребители от една от трите страни. Заради съветските нападения през предходната година България бе присъединила в патрулирането на въздушното си пространство италиански изтребители, които краткотрайно бяха основани в Граф Игнатиево.
Освен да вземат участие в защитата на въздушното пространство, американските F-16 би трябвало да оказват помощ и за подготовката за приемане на новите български самолети. През предходната година България закупи 8 чисто нови F-16, блок 70, като първите би трябвало да бъдат предадени на българските Военновъздушни сили през 2023 година Част от нашите водачи, които ще летят на новите самолети, към този момент отпътуваха за образование в Съединени американски щати. Паралелно в България би трябвало да бъде готова база Граф Игнатиево и да се сътвори потенциал за посрещане и обслужване на F-16. Мисията на американските изтребители е първата, само че до идването на новите български самолети ще има най-малко още няколко сходни, обясниха пред военни. Освен да оказват помощ за защита на въздушното ни пространство основно против съветски нападения, американските изтребители в България имат отношение и към обтегнатите връзки сред Гърция и Турция, изясни през предходната седмица вицепремиерът Красимир Каракачанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР