Американски военен кораб мина вчера през Тайванския проток, предаде Ройтерс,

...
Американски военен кораб мина вчера през Тайванския проток, предаде Ройтерс,
Коментари Харесай

Военен кораб на САЩ мина през Тайванския проток

Американски боен транспортен съд мина през вчерашния ден през Тайванския пролив, съобщи Ройтерс, като посочи, че това е бил първият сходен случай след произвеждането на президентските избори в Тайван. 

„ Преминаването на ескадрения миноносец „ Джон Фин “ през протока навлече на Съединени американски щати гнева на Пекин, въпреки и това да стана по кулоар отвън териториалните води на която и да е страна с изход на море в района “, се споделя в изказване на американските военноморски сили.

Преминаването на „ Джон Фин “ е проява на отдадеността на Съединени американски щати към поддържането на свободата на мореплаването на всички страни по принцип. Нито един член на интернационалната общественост не би трябвало да бъде сплашван или принуждаван да се откаже от правата и свободите си, гласи изказването на американският военноморски флот. 

Ройтерс уточни, че китайската войска е определила дейностите на Съединени американски щати като „ обществена реклама “ и е споделила, че нейните сили са „ следили и предизвестили “ американския боен транспортен съд.

В същото време новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай съобщи, че се надява твърдата поддръжка на Съединени американски щати за самоуправляващата се островна страна да се задържи и вбъдеще, при първата си среща след изборите с представители на Конгреса на Съединени американски щати, осведоми Българска телеграфна агенция.

В Тайван дойдоха Ами Бера и Марио Диас-Баларт, които са членове на Камарата на представителите и съпредседатели на групата в Конгреса за Тайван.

Тайван е ситуиран в първата островна верига към Китай и надлежно стои на фронтовата линия на китайския властнически експанзионизъм. Това прави местоположението на Тайван стратегически значимо, съобщи Лай.

Диас-Баларт сподели на тайванския президент, че поддръжката за Тайван от страна на Съединени американски щати е твърда, действителна и „ 100 % двупартийна “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР