Американски военен дрон се разби в Черно море след сблъсък

...
Американски военен дрон се разби в Черно море след сблъсък
Коментари Харесай

Oпасно и непрофесионално. Какво знаeм за сблъсъка на дрон на САЩ и руски изтребител над Черно море

Американски боен дрон се разруши в Черно море след конфликт с съветски изтребител. Това e най-значимата известна борба сред Съединени американски щати и Русия след началото на войната в Украйна. Какво се знае досега за случая?

Сблъсъкът сред съветски изтребители Су-27 и американски дрон MQ-9 Reaper e най-значимата известна борба сред Съединени американски щати и Русия след началото на войната в Украйна преди повече от година. Тази оценка е на военното командване на Съединени американски щати, представено от Би Би Си.

Според американските военни виновността за случая е на съветските водачи, чиито дейности са били рискови и непрофесионални. Те споделят, че дронът е летял във въздушното пространство на съюзнически страни и в интернационалното въздушно пространство и дефинират случая като " очевидно нарушаване на интернационалното право ".

Руското военно министерство твърди, че дронът е навлязъл в регион, разгласен за неразрешен за полети от Москва. То отхвърля съветските изтребители да са свалили американския безпилотен аероплан.

Какво знаем досега? Отговорът е в идващите редове.
Откъде е изхвърчал дронът
Американският дрон от модела MQ-9 Reaper е изхвърчал от Румъния във вторник сутринта, заяви Ню Йорк таймс, като се базира на върховен представител на американската войска.

Той е бил на разследваща задача, която нормално продължава 9-10 часа. Според румънската телевизия Диджи24 сходни летателни апарати са ситуирани в базата Къмпия Турзий , намираща се в централния окръг Клуж.
Какво се е случило във въздуха
Според командването на американските сили за Европа два съветски изтребителя Су-27 са " изхвърлили гориво и прелетели пред MQ-9 по необмислен, неекологичен и непрофесионален метод ".

Единият от изтребителите е блъснал витлото на дрона. Той е претърпял вреди и по тази причина се е наложило американските сили да го смъкват в интернационалните води.

" Този случай показва липса на подготвеност в допълнение към това, че е рисков и непрофесионален ", се споделя още в изказването на американското командване.

Според представителя на американското военно министерство бригаден военачалник Пат Райдър прехващането на американския дрон от съветските изтребители е траяло към 30-40 минути преди конфликта.
Умишлен ли е бил конфликтът
Генерал Джеймс Хекър, пълководец на американските военновъздушните сили за Европа и Африка, сподели че конфликтът с американския дрон " съвсем е довел до разтрошаване и на двата самолета ".

Говорителят на Пентагона Пат Райдър добави, че единият съветски аероплан евентуално също е получил повреди по време на конфликта. Той добави, че съветските водачи са работили " рисково и непрофесионално ".

Според американските чиновници това, че участващите съветски самолети Су-27 " евентуално " са получили повреди, демонстрира, че конфликтът не е бил тенденциозен.

Командването на американската войска за Европа прикани съветските сили да работят " професионално и безвредно ", като в същото време предизвести, че този тип дейности са рискови и могат да доведат до непредвидена ескалация ".
Какво споделя Русия
Според Министерството на защитата на Русия американският дрон е летял покрай съветската граница и е навлязъл в регион, който е разгласен за неразрешен за полети от съветските управляващи. Затова съветските изтребители почнали прехващане на дрона, добави министерството.

Русия е оповестила обширни региони наоколо до Крим за неразрешени за полети след противозаконното анексиране на полуострова през 2014 година Според интернационалното право никоя страна не може да претендира за такива ограничавания отвън личното си въздушно пространство.

Москва твърди, че " вследствие на внезапна маневра американският дрон е минал в неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водна повърхнина ". Руските самолети не са употребявали оръжията си и " не са влезнали в контакт " с безпилотния аероплан, се показва още в изказването.
Как реагираха Съединени американски щати
Инцидентът е докладван на президента на Съединени американски щати Джо Байдън .

Руският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов беше извикан на диалог в Държавния департамент. Посланикът задача назова случая " провокация ". Той обаче сподели, че Москва не желае борба с Вашингтон и се интересува от прагматични връзки.

Съединени американски щати няма да спрат да извършват полети в интернационалното въздушно пространство над Черно море поради случая, сподели представителят Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

" Ако посланието е, че желаят да ни възпрат или разубедят да летим или да действаме в интернационалното въздушно пространство над Черно море, то това обръщение ще се провали, тъй като това няма да се случи ", сподели Кърби пред " Гласът на Америка ".
 RQ-4 Global Hawk
Освен полетите с MQ-9, разследващи интервенции над Черно Море и граничната територия на Румъния се правят и с други летателни средства на Съединени американски щати и европейски страни членки на НАТО.

Проверка в уеб страниците за следене на въздушния трафик демонстрира, че измежду тях са италианският аероплан G550, който е всъщност " летящ радар " и английския Boeing RC-135, който от време на време бива ескортиран от изтребители Eurofighter Typhoon на кралските военновъздушни сили

В интернационалните води съвсем всеки ден прелита и различен дрон - Northrop RQ-4B Global Hawk, който долита от база в Сицилия.
Какво е MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper е огромен боен безпилотен аероплан, който се ръководи отдалечено от екип от двама души.

Той включва наземна контролна станция и сателитно съоръжение и има обсег на крилата от 20 метра . Екипът включва водач с дееспособност, който дава отговор за ръководството на самолета, и член на летателния екипаж, който е претрупан с ръководството на датчиците и насочването на оръжията.

MQ-9 Reaper влиза във въоръжението на американската войска през 2007 година Той е употребен по време на войните в Ирак и Афганистан за наблюдаване и въздушни удари.

Дронът може да бъде въоръжен или невъоръжен. Той може да носи до осем лазерно управляеми ракети, в това число ракети Hellfire.

MQ-9 Reaper е с дължина 11 метра, височина 4 метра и тежи 2200 кг. Той може да лети на височина до 15 километра и има обхват на деяние към 2500 километра. Цената на един подобен дрон е към 32 милиона $.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР