Американски военен дрон се разби в Черно море след сблъсък

...
Американски военен дрон се разби в Черно море след сблъсък
Коментари Харесай

Военен дрон на САЩ се разби в Черно море след сблъсък с руски изтребител

Американски боен дрон се разруши в Черно море след конфликт с съветски изтребител, оповестиха международните организации. Съединени американски щати дефинираха случая като “явно нарушаване на интернационалното право ”, а Русия отхвърли да е виновна за потапянето на безпилотния аероплан.

Потопеният дрон е модел MQ-9 Reaper , който нормално се употребява за разузнаване и наблюдаване. Той е изпълнявал рутинни маневри в интернационалното въздушно пространство над Черно море, заяви командирът на американските военновъздушните сили за Европа и Африка военачалник Джеймс Хекър .

По думите на Хекър случаят е резултат от “опасно и непрофесионално прехващане ” от страна на два съветски изтребителя Су-27 . Един от самолетите се е блъснал във витлото на дрона, сподели още той. Безпилотният аероплан е претърпял вреди и американските сили са били принудени да го потопят в интернационалните води.

Инцидентът се е случил в 8:03 часа сутринта българско време във вторник, само че за него беше обявено за пръв път вечерта във вторник.

“Инцидентът показва липса на подготвеност, като се изключи че е рисков и непрофесионален ”, сподели военачалник Джеймс Хекър в изказване.

Говорителят на държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс дефинира случая като “явно нарушаване на интернационалното право ”.

Прайс заяви, че Държавният департамент на Съединени американски щати е извикал за диалог съветския дипломат във Вашингтон поради случая. Американският дипломат в Москва е изразил пред съветските управляващи “силни възражения ” от страна на Съединени американски щати.

Русия отхвърли да е виновна за унищожаването на американския дрон. Руското Министерство на защитата сподели в изказване, че съветските изтребители не са стреляли по дрона и не са му предизвикали вреди. Москва твърди, че дронът е летял покрай съветската граница и е навлязъл в недопустим за Русия регион. Вашингтон твърди, че безпилотният аероплан е летял над интернационалните води.

Според съветското военно министерство дронът на Съединени американски щати се е разрушил самичък след остра маневра.

Инцидентът от вторник идва след поредност “опасни дейности на съветски водачи ” при опити за прехващане на самолети на Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО в интернационалното въздушно пространство, написа в изказване на американската войска. В него се прибавя, че американски самолети летят над Европа в съгласуваност със страните, през чието въздушно пространство прелитат, както и в интернационалното въздушно пространство, което е свободно за полети.

Говорителят Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби сподели, че дронът не е представлявал опасност.

Руските прехващания на непознати самолети и дронове “не са необикновени ”, сподели Кърби пред публицисти. Това е първият случай, при който подобен случай води до американски дрон в Черно море.

„ Летихме непрекъснато над това въздушно пространство от една година и ще продължим да го вършим “, добави Кърби.

Инцидентът се случва на фона на засиленото наличие на съюзнически войски от НАТО в страните членки на алианса от Централна и Източна Европа. Целта на това наличие е укрепване на източния фланг на НАТО поради съветската военна експанзия против Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР