Американски учени установиха, че яденето на варени или печени картофи

Американски учени установиха, че яденето на варени или печени картофи ...

Жена започна да яде картофи ВСЕКИ ДЕН, няма да повярвате какво се случи

Американски учени установиха, че яденето на варени или печени картофи понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване на хипертония. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nutrients“.

Картофите са основен източник на калий. Изследователи от университета Пардю изследват ефектите на добавките с калий върху кръвното налягане и други рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания. 

Ето кои хора НИКОГА не трябва да пият кафе Ето кои хора НИКОГА не трябва да пият кафе
Мит или реалност? Кафето полезно ли е за вас? Ако се ръководите от фактите, сте прав. Нови проучвания добавят към досегашните доклади ...

В клиничните изпитвания са участвали 30 мъже и жени с диагноза хипертония или предхипертония. Резултатите показват, че консумацията на печени или варени картофи води до по-ниско кръвно налягане в сравнение с контролната група, която се е хранила с типична американска храна, която не включва картофи.

Авторите също така установяват, че противно на общоприетото схващане, че висококалоричната опция за готвене на картофи, пържените картофи, е вредна за сърдечно-съдовата система, ежедневната порция от този продукт, съдържащ 330 калории, не влияе отрицателно на кръвоносните съдове.

Благоприятният ефект на картофите се основава на факта, че те намаляват задържането на натрий в организма и в това отношение, установяват учените, влияят дори по-добре от хранителните добавки с калий.

Изследователят д-р Кони Уивър каза: "Съотношението калий към натрий е може би най-важното в контекста на цялата хранителна матрица. 

Не комбинирайте изварата с ТОВА, става опасна за здравето Не комбинирайте изварата с ТОВА, става опасна за здравето
Павел Исанбаев, специалист по отслабване в клиниката Bormental в Челябинск, каза пред РИА Новости с какви продукти е полезно да се смес...

Картофите представляват около 20% от зеленчуците, които ядат американците. Според авторите те са много важни, тъй попълват на недостига на хранителни вещества, диетични фибри и калий. Консумацията само на един средно голям картоф задоволява около 10% от дневните нужди на възрастен от калий.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com