Американски учени установиха, че децата на село са с по-високо

...
Американски учени установиха, че децата на село са с по-високо
Коментари Харесай

Децата на село с по-висок интелект от градските

Американски учени откриха, че децата на село са с по-високо равнище на IQ ( стандарт, с който се мери интелектуалния потенциал) спрямо градските. Техните по-лоши индикатори се свързват със нечистия въздух, обясняват учени от Калифорнийския университет.
При опит, в който били включени над 1000 деца, учените открили разликите в IQ, които те изясняват с неподходящите екологични фактори.
 Авторите на изследването считат, че най-вредни в градския въздух са фините прахови частици, известни като РМ10.
Фините прахови частици постоянно съдържат токсини от отработени газове и замърсители на околната среда - олово, ванадий, берилий, алуминий, живак, въглеводородни съединения. Колкото по-малки са частиците, толкоз по-дълбоко проникват.
Финият прахуляк с размер PM10 не може да бъде филтриран по натурален път през носа и доближава даже до алвеолите на белия дроб, защото частици са с доста дребни размери -  под 10 микрона.

„ Тези частици са извънредно дребни и елементарно проникват в организма на майката, а оттова и в плода. Те са в положение да провокират възпалителни процеси в плацентата, като нарушават естествената ѝ работа. В резултат на това плодът не получава задоволително хранителни субстанции и това се отразява зле на неговото развиване “, изясняват учените, представени от Daily Mail.

За да понижат риска от вътреутробни увреждания и от недостатъци на невралната тръба лекари поучават бременните да употребяват повече артикули, богати на фолива киселина – спанак, аспержи, бобови, броколи, ленено семе и пълнозърнести артикули.
Според учените фолиевата киселина може да противодейства и на описните за развиването на детето частици РМ10.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР