Американски учени създадоха програма, която умее да разпознава сарказма и

...
Американски учени създадоха програма, която умее да разпознава сарказма и
Коментари Харесай

Софтуер разбира сарказма по-добре от човек

Американски учени сътвориха стратегия, която умее да разпознава сарказма и други страсти на потребителите в Twitter даже по-добре от човек. За да реализира това, софтуерът е анализирал съвсем 1,2 милиарда туитове с емоджи, заяви уеб сайтът на Масачузетския софтуерен институт (MIT).
При виртуалното другарство хората са по-ограничени при изложение на страсти, в сравнение с в действителния живот, където могат да употребяват мимики, жестове и ударения. Частично този минус се компенсира от емоджите – емотикони и други знаци, които отразяват прочувственото положение на създателя на обявата.

Оказва се, че емоджите са освен средство за връзка сред хората, само че и добър инструмент за рационализиране на изкуствения разсъдък (ИИ). До този извод стигат разработчиците на програмата DeepMoji, която е способна автоматизирано да разпознава настроенията на интернет аудиторията.

Софтуерът стъпва на база данни от 55 милиарда записа в Twitter, от които 1,2 милиарда съдържат едно от 64-те най-популярни емоджи. На първия стадий логаритъмът се е научил да разграничава горест, жлъч и други страсти в известията на потребителите, ръководейки се по емоджите в края на фразите. На втори стадий алгоритимът почнал самичък да слага емоджи в текстовете.

В края на образованието се оказва, че програмата превъзхожда индивида в разпознаването на саркастични известия. DeepMoji схваща сполучливо сарказма в 82% от случаите, до момента в който при хората доброволци, интервюирани от учените, този индикатор е 76%.

Предимството на софтуера с изкуствен интелект идва от това, че неговият логаритъм може да усвои всички типове диалект на потребителите в Twitter, за разлика от индивида, за който сходно умеене е по-трудно постижимо.
Очаква се създаването да се употребява при основаване на роботи, които могат да схващат съвършено настроенията на своите събеседници. Интерес към софтуера демонстрират и маркетолозите, които желаят да разпознават автоматизирано реакциите на интернет потребителите към даден артикул.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР