Американски учени създадоха интерфейс мозък-компютър“, който позволява да превърнем мисловното

...
Американски учени създадоха интерфейс мозък-компютър“, който позволява да превърнем мисловното
Коментари Харесай

Учени разработиха интерфейс за мислено писане

Американски учени сътвориха интерфейс „ мозък-компютър “, който разрешава да превърнем мисловното придвижване на ръка с химикалка в текст на екрана. Скоростта на писане с този способ е 90 признака в минута. Резултатите от проучването са оповестени в списание “Nature “.
Хора, които са изгубили способността да се движат и приказват вследствие на контузия, съществено заболяване или инсулт, към този момент ще могат въображаемо да правят нормалните придвижвания. от Станфордския университет, дружно с сътрудници от други институти, са основали комплицирана система, състояща се от интерфейс мозък-компютър (BCI) и програмен продукт за него, който връща на такива хора способността да поддържат връзка.
„ Знаем, че мозъкът резервира способността си да възпроизвежда прецизни придвижвания в продължение на десетилетия, откакто тялото е изгубило способността да ги прави “, споделя основният създател на публикацията Франсис Уилет, теоретичен помощник в Медицинския институт „ Хауърд Хюз “ в Станфордския университет. " Сега научихме, че комплицираните, планувани придвижвания, включващи извити траектории като почерк, могат да бъдат по-лесно и бързо интерпретирани от AI логаритмите, в сравнение с по-прости придвижвания като пренасяне на курсора. "
 Учени откриха какво сънуват хората преди гибелта Учени откриха какво сънуват хората преди гибелта
Специалисти от Американския център за палиативна грижа (област в опазването на здравето, фокусирана върху намаляването и предварителната защита на страд...
Използвайки дребни датчици, вградени в мозъка, създателите за първи път са съумели обвързвана с опитите да се пишат букви на ръка. Преди това всички разработки в тази посока са следвали пътя на основаване на програмен продукт, който наблюдава умствените придвижвания на курсора на мишката и избора на знаци.
Учените от Станфорд поели по различен път - те решили да разгадаят мисловния „ почерк “ и този път се оказал по-ефективен. Ако по-рано върхът за скорост на " писане " е бил 40 знака в минута, в този момент 65-годишен мъж, неподвижен от врата надолу вследствие на пострадване на гръбначния мозък, е написал 90 знака в минута. Според откривателите това е почти същата скорост, с която хората на неговата възраст вкарват текст на екрана на смарт телефона.
Два дребни електрода с размерите на таблетка аспирин са били сложени в частта от мозъка на мъжа, която управлява придвижването на дясната му ръка. BCI датчиците получават сигнали от обособени неврони, когато човек си показва писмен знак, и ги предава на система, където логаритъм за машинно образование разпознава моделите,. След това системата демонстрира текста на екрана в действително време.
„ Важна задача на нашето проучване е да възстановим бързата интуитивна връзка на хора с тежки нарушавания на говора или придвижването “, споделя съавторът Лий Хохберг, невролог и професор по инженерство в Института за проучване на мозъка в университета Браун.
 Как се четат мислите и думите от мозъка? Как се четат мислите и думите от мозъка?
Китайски учени сътвориха апарат, който умее да разпознава тези букви и думи, за които мислим, когато приказваме на глас или за себе си. То...
В бъдеще учените възнамеряват да употребяват технологията за въображаемо писане като част от комплицирана система, която включва и навигация на правилото „ покажи и кликни “, доста сходна на тази, употребена на актуалните смарт телефони, и модул за декодиране на речта.
„ Ние естествено ще комбинираме тези два или три режима, ще помислим за превключване сред тях и ще ги тестваме на човек, който не може да приказва, да вземем за пример пациент с амиотрофична латерална склероза, дегенеративно неврологично разстройство, което води до загуба на придвижване и тирада, “ сподели ръководителят на проучванията Кришна Шеной.
Това проучване е идната фаза на плана BrainGate за основаване на, в което с изключение на Университета Станфорд, вземат участие и Университета Браун, Общата болница в Масачузетс, Медицинското учебно заведение в Харвард, Медицинския център за ветерани в Провидънс, Вирджиния и Университета Case Western Reserve.
Учените са нарекли новата технология „ Mindwriting “ - „ въображаемо писане “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР