Американски учени са на стъпка от създаването на биомаркер, с

...
Американски учени са на стъпка от създаването на биомаркер, с
Коментари Харесай

Американски учени са на път да създадат тест за хронична умора

Американски учени са на стъпка от основаването на биомаркер, с който посредством проучване на кръвта да се открива съществуването на синдрома на хроничната отмалялост - положение на изнемощялост и уязвимост, съобщи Ройтерс.

Учените от медицинския факултет на Станфордския университет са провели проучване измежду 40 доброволци - половината здрави, а другата половина - страдащи от хронична отмалялост. С помощта на проучвания на кръвта и наноелектронен разбор учените съумели да измерят минимално изменение на имунните кафези и кръвната плазма и другата реакция по отношение на солта. При здравите хора клетките оставали относително постоянни, а при болните - се образувал явен чеп. Описаният биомаркер вярно разграничил хората със упоменатия синдром от здравите.

Предполага се, че единствено в Съединени американски щати синдромът на хроничната отмалялост (СХУ) или още миалгичен енцефаломиелит (МЕ) визира към 2,5 милиона души, а по света те са към 17 милиона. Симптомите включват отмалялост, болежка в ставите, главоболие, проблеми със съня. Не е позната повода за болестта, само че страдащите от него остават години наред на легло или при лекуване в домашни условия.

" Не знаем за какво тъкмо клетките и плазмата реагират по този метод и какво тъкмо се случва. Но виждаме ясна разлика в метода, по който здравите кафези и засегнатите от синдрома на умората реагират на стрес, " сподели Рон Дейвис, професор по биохимия и генетика, който управлява проучването.

Други експерти в региона предизвестяват, че пътят до изобретяването на биомаркер за МЕ е още дълъг, защото два съществени казуса остават нерешени: дали всеки биомаркер може да разграничи страдащите от МЕ и дали той мери повода, а не следствието на болестта, сподели Саймън Уесли от Института по логика на психиката, психиатрия и неврология на лондонския Кингс колидж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР