Американски учени разработиха покритие, което предпазва автомобилните прозорци от запотяване

...
Американски учени разработиха покритие, което предпазва автомобилните прозорци от запотяване
Коментари Харесай

Ново покритие предпазва автомобилните прозорци от запотяване и от заскрежаване

Американски учени създадоха покритие, което защищава автомобилните прозорци от запотяване и от заскрежаване без значение от атмосферните условия.

Покритието, основано от експерти от Масачузетския софтуерен институт, отблъсква дъжда, само че в това време всмуква влагата и не й разрешава да се събере като конденз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Екипът го е тествал, като е охладил стъкло до минус 20 градуса Целзий, а по-късно го е оставил на стайна температура. По стъклото с новото покритие не се образувал никакъв скреж и индикаторите му са доста по-добри, в сравнение с при съществуващите до момента сходни технологии.

Тъй като с покритието стъклото остава чисто и при мъгла, и мраз, то е уместно също за обективи и очила, за хладилни витрини и двойни прозорци на жилища.

Съществуващите в този момент репеленти на водата защищават автомобилните прозорци при дъжд, само че не са ефикасни против запотяването им от конденза.

Двойното деяние - по едно и също време да отблъсква водата и да гълтам влагата, учените са постигнали с периодично повтаряне на пластове на два разнообразни полимера - поливинилов алкохол и полиакрилна киселина. Производственият развой е относително елементарен и не е безценен. Затова може да се употребява индустриално. Полимерите са елементарни, добре известни и евтини, само че са събрани по неповторим метод на нано равнище.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР