Американски учени откриха генетични причини за аритмогенна кардиомиопатия - свързана

...
Американски учени откриха генетични причини за аритмогенна кардиомиопатия - свързана
Коментари Харесай

Нов метод предотвратява внезапната смърт при разновидност на сърдечната аритмия

Американски учени откриха генетични аргументи за аритмогенна кардиомиопатия - обвързвана с риск от гибел вариация на сърдечна аритмия, заяви уеб сайтът MedicalXpress. Бил открит също вероятен способ за лекуване, който предотвратява заменянето на мускулна тъкан със съединителна и понижава риска от неочаквана гибел.

Специалистите разкрили мутиралите вариации на гена анкирин В, които са общи за засегнатите от кардиомиопатия пациенти. Неправилното действие на гена води до неправилна локализация на бета катенините - извънклетъчни съединения, които въздействат върху интензивността на други гени. В резултат се стига до фиброза - заместване на мускулна тъкан със съединителна. Потискането на този развой е допустимо благодарение на инхибитори на протеина GSK3.

В рамките на опити с млади мишки бил отключени гени анкирин В и след това гризачите развили кардиомиопатия. Когато у мишката бил вкаран инхибитор на GSK3, в организма й се развило обикновено функциониращо сърце. Учените имат намерение да пристъпят към доклинично тестване на метода.

От аритмогенна кардиомиопатия са наранени към 60 хиляди души в Съединени американски щати. Заболяването се характеризира със структурни и тъканни промени на сърцето и нарушавания на сърдечния темп. В редица случаи пациентите не знаят за болестта, до момента в който не настъпят съществени затруднения и не се стигне до летален излаз. Засега не съществува способ за лекуване. Болните нормално одобряват бета блокери за облекчение на признаците и употребяват вграден дефибрилатор за попречване на неочаквана гибел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР