Американски учени откриха биологична връзка между консумацията на червени меса

...
Американски учени откриха биологична връзка между консумацията на червени меса
Коментари Харесай

Установиха връзка между консумацията на червени меса и рака на дебелото черво

Американски учени откриха биологична връзка сред потреблението на червени меса и рак а на дебелото черво, писа изданието " МедикалЕкспрес ".

Изследователите от бостънския Институт за проучване на рак а " Дейна-Фарбър " са открили характерно увреждане на ДНК, което се провокира от диети, богати на червени меса. Това оказва в допълнение канцерогенно въздействие върху храната, само че също по този начин основава благоприятни условия за ранно разкриване на рак и основаването на нови типове лекуване.

Учените са взели ДНК проби от 900 пациенти, страдащи от рак на дебелото черво. Анализите демонстрират съществуването на разновидност, която е разпозната за първи път и увреждане на ДНК, известно като алкилиране.

Установено е също, че не всички кафези, които съдържат сходна разновидност, стават рак ови.

Мутацията се свързва главно с приема на модифицирано и непреработен алено месо , употребявано преди слагането на диагнозата на пациента.

" В аленото месо има химикали, които могат да провокират откритото увреждане на ДНК ", изяснява онкологът Мариос Джанакис, който оглавява проучването. Това са нитрити, които изобилстват в алено месо , както и нитрати, постоянно срещани в модифицираното месо.

При предходни проучвания е установявана епидемиологична връзка сред потреблението на червени меса и рак а - изследвани са питателните привички на заболелите и честотата на болестта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР