Американски учени от Бостънския университет са разработил миниатюрно копие на

...
Американски учени от Бостънския университет са разработил миниатюрно копие на
Коментари Харесай

Учени създадоха изкуствено сърце от акрил и стволови клетки |

Американски учени от Бостънския университет са създал дребно копие на човешко сърце, способно да бие като същинско, написа сп. " Сайънс адвансис ".

За опита е употребена технологията за тримерен щемпел. Размерът на " органа " е единствено три квадратни сантиметра.

Сърцето се състои от акрилен скелет, навътре в който са ситуирани клапи. Те се отварят и затварят, с цел да управляват потока на течността, а дребни тръбички играят ролята на артерии и вени.

За да накарат сърцето да бие, учените са вградили кафези на сърдечния мускул - кардиомиоцити. Те са отгледани от плурипотентни стволови кафези.

Учените акцентират, че акрилната рамка е трябвало да бъде по едно и също време здрава и гъвкава. За да реализират тази цел, те са понижили доста размера на " сърцето ".

Според изследването дребният неестествен орган не се нуждае от спомагателни източници на сила, с цел да бие. Учените възнамеряват да го употребяват за медицински проучвания. Наблюденията на тъкмо копие на сърцето могат да покажат по какъв начин този орган се развива в тялото на ембрионите, какви болести засягат сърдечната тъкан и дали новите медикаменти са ефикасни.

Авторите на изследването считат, че комбинирането на нанотехнологиите с тъканното инженерство ще разреши да се пресъздаде освен сърце, само че и други органи. Изследователите имат намерение да усъвършенстват своята технология и да разширят обсега на приложението й.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР