Американски специалисти прилагат експериментално обещаваща процедура за лечение на тежки

...
Американски специалисти прилагат експериментално обещаваща процедура за лечение на тежки
Коментари Харесай

Американски учени успешно прилагат нова терапия със стволови клетки за лечение на увреждания на очите

Американски експерти ползват пробно обещаваща процедура за лекуване на тежки пострадвания на едното око посредством потребление на стволови кафези от другото, съобщи Асошиейтед прес.

Пациентът Фил Дърст си спомня, че дерял с нокти лицето си, откакто химикал от машина за миене на съдове попаднал в очите му, причинявайки му " най-неописуемата болежка, която в миналото, в миналото, в миналото съм изпитвал ”.

Лявото му око е най-увредено при трудовата акцидент през 2017 година, която лишава зрението му, не може да понася светлина и страда от тежки главоболия.

Той се подлага на пробна процедура, чиято цел е да лекува тежки пострадвания на едното око със стволови кафези от другото, написа Българска телеграфна агенция. " Отидох изцяло кьорав, с изтощително главоболие и размисъл дали ще мога да изкарам още един ден -  наистина си мислех, че не мога да върша това повече ". Дърст обаче към този момент вижда задоволително добре, даже да кара.

Мъжът, който е на 51 години и е от Хоумуд, щата Алабама, е един от четиримата пациенти, на които са трансплантирани стволови кафези в границите на първото в Съединени американски щати изследване на терапия, която някой ден може да помогне на хиляди. Въпреки че от време на време е належащо в допълнение лекуване, специалистите настояват, че трансплантацията на стволови кафези дава вяра на хора с малко или никакви други благоприятни условия.

Резултатите от ранния стадий на проучването са оповестени в списанието " Сайънс адвансис ", а сега се организира по-голямо изследване.

Процедурата е предопределена за лекуване на така наречен недостиг на лимбални стволови кафези - заболяване на роговицата, което може да възникне след химически изгаряния и други пострадвания на очите. Пациентите без лимбални кафези, които са от значително значение за възобновяване и поддържането на най-външния пласт на роговицата, не могат да бъдат подложени на трансплантация за възстановяване на зрението.

Д-р Юла Джъркинъс, офталмолог в Бостън и основен откривател на изследването, споделя, че пробната техника включва взимане на малко стволови кафези от крепко око, след което те отглеждат в специфична лаборатория.

Няколко седмици по-късно се изпращат назад, с цел да бъдат трансплантирани в повреденото око. Дърст е първият пациент, на който е осъществена процедурата.

" Най-хубавото е, че използваме лична тъкан на пациента ", а не донорска, която организмът може да отхвърли, изяснява лекар Джъркинъс.

Според нея този способ е по-добър от друга процедура, при която се вземат доста повече стволови кафези от крепко око, с цел да се употребяват при болното. При нея обаче има риск да се повреди здравото око.

И двете очи на Дърст са били засегнати при случая, който зародил, когато някогашният шеф на химическа компания посетил клиент, чиято машината за миене на съдове не работела. В продължение на шест до осем месеца цялостното му зрение било толкоз влошено, че брачната половинка или синът му трябвало да го съпровождат. Дясното му око било по-малко повредено от лявото и можело да обезпечи стволови кафези за трансплантацията.

Доктор Джъркинъс изясни, че интервенцията на Дърст през 2018 година е кулминационната точка на съвсем две десетилетия проучвания, " почувствахме голямо благополучие и неспокойствие, че най-сетне я осъществихме ".

При всички пациенти, взели участие в изследването, повърхността на роговицата е възобновена. Фил Дърст и още един пациент са съумели да получат трансплантации на изкуствени роговици, а други двама оповестяват за доста усъвършенствано зрение единствено с използването на стволови кафези. Петият пациент не е получил процедурата, защото имало проблем със стволовите кафези.

Засега Дърст споделя, че зрението на дясното му око е съвсем съвършено, само че това на лявото е замъглено; за месец септември е планувана друга процедура, с цел да се оправи и с това.

Джъркинъс пресмята, че към 1000 души в Съединени американски щати годишно биха могли да се възползват от този тип трансплантация на стволови кафези, която е проучвана и в Япония.

Изследователите завършват идната фаза на клиничното изпитване на лечението, която включва 15 пациенти. Един от тях е Ник Харуфех, чието ляво око е било засегнато през 2020 година Той следил фойерверки, когато потърпевш от искра.

Мъжът се мести от Бостън в Калифорния, с цел да взе участие в изследването, а 26-годишният сътрудник на недвижими парцели към този момент вижда задоволително добре, с цел да ръководи дребен аероплан, отбелязва Асошиейтед прес. 

Въпреки че се е отказал от проектите си да стане водач, " към момента хвърча, когато се върна в Калифорния. Обичам летенето ", споделя той. Младят мъж е доста признателен, че е получил опция да се включи в пробната терапия, " тъй като това в действителност ми оказа помощ. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР