New York Times: Служители на САЩ търсят скрит китайски зловреден софтуер, който може да повлияе на военни операции

...
Американски служители търсят китайски злонамерен софтуер, скрит в различни отбранителни
Коментари Харесай

Американски служители търсят китайски злонамерен софтуер, скрит в различни отбранителни системи, който може да наруши военните комуникации и операции за снабдяване, съобщи The New York Times в събота.

Администрацията смята, че зловреден компютърен код е бил скрит в „мрежи, контролиращи електропреносни мрежи, комуникационни системи и водоснабдяване, които захранват военните бази“, казаха служители пред Times. Откритието засили опасенията, че хакерите могат да „прекъснат военните операции на САЩ в случай на конфликт“, според Times. Двете нации все повече се противопоставят относно Тайван, както и относно действията на Китай в Индо-Тихия океан.

Служител на Конгреса каза пред вестника, че злонамереният софтуер е „бомба със закъснител“, която може да позволи на Китай да прекъсне захранването, водата и комуникациите на военните бази, забавяйки разполагането и операциите по снабдяване. Тъй като военните бази често споделят същата инфраструктура за доставки като цивилните домове и предприятия, много други американци също могат да бъдат засегнати, казаха служители пред Times.

Разкритията за злонамерен софтуер отразяват модел на скорошни пробиви от базирани в Китай хакери, за които CNN съобщи по-рано.

Миналата седмица имейл акаунтът на американския посланик в Китай Никълъс Бърнс беше хакнат, казаха пред CNN трима американски служители, запознати с въпроса.

По-рано този месец Microsoft и Белият дом потвърдиха, че базирани в Китай хакери са пробили имейл акаунти в две дузини организации, включително някои федерални агенции. Администрацията на Байдън вярва, че хакерската операция – която Microsoft каза, че е стартирана в средата на май – е дала на китайското правителство представа за начина, по който САЩ се насочват към пътуването на държавния секретар Антъни Блинкен до Пекин през юни.

Сред набелязаните агенции бяха Държавният департамент и Министерството на търговията, които санкционираха китайски телекомуникационни фирми. Американски служители и анализатори на Microsoft първоначално имаха проблеми да идентифицират как хакерите са влезли в имейл акаунтите, което ясно показва, че си имат работа със сложен хакерски екип, каза американски служител пред CNN.

Американски служители последователно са определяли Китай като най-напредналия от противниците на САЩ в киберпространството, област, която многократно е била източник на двустранно напрежение през последните години. ФБР каза, че Пекин има по-голяма хакерска програма от всички други правителства взети заедно.

Блинкен повдигна хакерските инциденти на среща с висш китайски дипломат в Индонезия по-рано този месец, каза високопоставен служител на Държавния департамент пред CNN, но длъжностното лице не искаше да „вникне в спецификата“ на степента, до която е повдигнато хакването.

„Постоянно сме изяснявали, че всяко действие, което е насочено към правителството на САЩ, американските компании, американските граждани, е дълбоко загрижено за нас и че ще предприемем подходящи действия, за да подведем отговорните лица под отговорност и секретарят го направи ясно отново“, каза служителят .

Шон Лингаас, Кайли Атууд и Дженифър Ханслър от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР