Американски съдия отказа да отхвърли антитръстов иск на Федералната търговска

...
Американски съдия отказа да отхвърли антитръстов иск на Федералната търговска
Коментари Харесай

Facebook загуби съдебна битка по дело, което може да принуди компанията да продаде Instagram и WhatsApp

Американски арбитър отхвърли да отхвърли антитръстов иск на Федералната комерсиална комисия (FTC) против Фейсбук, с който управляващите желаят да разбият компанията на Марк Зукърбърг на части, съобщи Ройтерс.

Фейсбук, който към този момент е прочут като Meta Platforms, изиска от арбитър Джеймс Боасбърг да отхвърли иск, в който държавното управление прикани съда да изиска от Фейсбук да продаде Instagram и WhatsApp.

Съдебната борба сред Федералната комерсиална комисия и Фейсбук съставлява един от най-агресивните ходове, подхванати от държавното управление против софтуерна компания от десетилетия, като нейното развиване се следи от близко във Вашингтон.

В последна сметка, не се знае дали FTC ще успее да отбрани своята позиция и да надделее в съда. Съдът отхвърли да се ангажира с сходни спекулации и просто стигна до заключението, че настояването за отменяне не би трябвало да бъде утвърдено.

Федералната комерсиална комисия заведе дело против Фейсбук още по време на администрацията на Тръмп, само че тогава искът бе отритнат от същия арбитър. След това организацията заведе поправен иск през август, в който дава повече информация по обвиняванията, че колосът в областта на обществените мрежи е „ смазал или придобил “ свои съперници, с цел да откри монопол. В новият иск от FTC тоново приканват съдията да принуди компанията да продаде Instagram и WhatsApp.

В решението, с което отхвърля да отхвърли желае, Джеймс Боасбърг обаче показва, че Федералната комерсиална комисия не може да продължава да упреква Фейсбук, че е попречил взаимоотношението на своите услуги с тези на други разработчици като метод за опазване на господстващата си позиция на пазара. Според него тези политики са били изоставени още през 2018 година, като последният път, в който Фейсбук е предприемал сходни дейности, е бил даже преди този момент.

От Meta са уверени, че компанията ще надделее в съда.

„ Днешното решение стеснява обсега на делото на FTC, отхвърляйки изказванията по отношение на политиките на нашите платформи “, разяснява представител на Meta.

Съдията постанови, че не е било нужно ръководителят на Федералната комерсиална комисия Лина Хан да си направи самоотвод от присъединяване в решението на комисията за повторното подаване на желае, защото нейната роля не е толкоз на арбитър, колкото на прокурор.

„ Въпреки че Хан безспорно е изразила възгледи за монополната власт на Фейсбук, тези възгледи не са на основа на персонална неприязън или финансов спор на ползи, който е дисквалифицирал прокурорите в предишното “, изяснява Боасбърг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР