Американски съд задължи Иран да изплати милиарди долари компенсации на

...
Американски съд задължи Иран да изплати милиарди долари компенсации на
Коментари Харесай

Американски съд постанови Иран да плати милиарди обезщетения за атентатите от 11 септември



Американски съд задължи Иран да изплати милиарди долари обезщетения на родственици на жертви на атентатите в Съединени американски щати от 11 септември 2001 година, оповестява The Hill. Според решението Ислямска република Иран, Корпусът на стражите на ислямската гражданска война и централната банка на Иран са приети за съпричастни към гибелта на 1008 индивида и би трябвало да изплати компенсации на роднините.

Съпрузите на починалите при терористичните офанзиви през 2001 година би трябвало да получат по 12,5 милиона $, родителите и децата – по 8,5 милиона, братя и сестри – по 4,25 милиона.

Съдът в Ню Йорк е постановил решението, без значение че няма директни доказателства за присъединяване на Иран в офанзивите против кулите близнаци, постройката на Пентагона и разбиването на аероплан в Пенсилвания. Според решението обаче Иран е дал на „ Ал Кайда “, която пое отговорност за нападенията и отвличането на самолетите, материална помощ.

Близките на починалите в атентатите водят дело против Иран от 2004 година.

Според The Hill Иран надали ще заплати присъдените компенсации, само че решението на съда ще разреши на роднините да желаят заплащане за сметка на ирански активи, които са под контрола на Съединени американски щати.

На 11 септември 2001 година 19 терористи от „ Ал Кайда “ отвлякоха 4 пътнически самолета в Съединени американски щати. Два от тях бяха разрушени в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк, третият се разруши покрай Пентагона във Вашингтон, а четвъртият падна в необитаем регион в Пенсилвания.

По публична статистика броят на жертвите на атентатите е 2 974 души.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР