Американски разрушител свали вчера три дрона, докато ескортираше търговски кораби

...
Американски разрушител свали вчера три дрона, докато ескортираше търговски кораби
Коментари Харесай

Американски разрушител свали три дрона след нападение срещу кораби в Червено море

Американски унищожител смъкна през вчерашния ден три дрона, до момента в който ескортираше търговски кораби в Червено море, станали цел на офанзиви от Йемен, заяви централното командване на Съединени американски щати (СЕНТКОМ), което дава отговор за интервенциите в Близкия изток, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Днес (неделя) имаше четири набези против три търговски кораба, плаващи в интернационалните води в южната част на Червено море ", уточни в изказване командването. " Разрушителят " Карни " от клас " Арли-Бърк " се отзова на сигналите за злополучие на корабите и им оказа помощ ", като смъкна три дрона, насочили се към военния транспортен съд, се споделя в известието.

" Карни " засече ракета, изстреляна от регион в Йемен, следен от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, която e паднала покрай плаващия под бахамски байрак транспортен съд за транспорт на насипни товари " Юнити експлорър " (Unity Explorer). След това товарният транспортен съд заяви за незначителни вреди, породени от друга ракета, изстреляна от следен от бунтовниците регион.

Плаващият под панамски байрак контейнеровоз " Номер 9 " (Number 9) заяви за вреди, които са му били породени от ракета от Йемен, само че означи, че няма потърпевши.
И корабът " Софи ІІ " (Sophie II), който също плава под панамски байрак, заяви, че е бил обиден, само че не са му нанесени обилни вреди.

Преди това в изказване, оповестено в обществените мрежи, хусите оповестиха, че са направили " интервенция против два израелски кораба в пролива Баб ел Мандеб " (стратегически воден път, свързващ Червено море с Аденския залив), като първият е бил нападнат с " ракета, а вторият - с дрон ".

Според изказването става въпрос за съдовете " Юнити експлорър " и " Номер 9 ". В него се прецизира, че нападението е осъществено, откакто те са " отхвърлили предупредителните известия " от хусите.

Бунтовниците обявиха, че ще продължат да нападат израелски кораби, " до момента в който израелската експанзия " против братята им в линията Газа не спре.

По-рано денем компанията за морска сигурност " Амбрей " заяви, че английски товарен транспортен съд, плаващ под бахамски байрак, е бил обстрелван с ракети в Червено море. Според " Амбрей " собствеността и ръководството на нападнатия транспортен съд са свързани с Дан Дейвид Унгар, английски жител, посочен като израелски гражданин в главния бизнес указател във Англия.
Американското централно командване съобщи, че тези офанзиви съставляват " директна опасност за интернационалната търговия и морската сигурност ".

" Освен това имаме всички учредения да считаме, че тези набези, въпреки да са дело на хусите в Йемен, са напълно финансирани от Иран ", означи то.

" Съединени американски щати ще обмислят всички подобаващи ответни ограничения в цялостна съгласуваност с нашите интернационалните съдружници и сътрудници ", добави СЕНТКОМ.

Междувременно израелски боен представител съобщи, че двата кораба, за които йеменските хуси настояват, че са атакували в Червено море през вчерашния ден, нямат връзка с Израел.

" Единият транспортен съд е доста развален, в бедствено състояние е и наподобява има заплаха да потъне, а другият има леки повреди ", съобщи пред кореспонденти в Тел Авив, представителят контраадмирал Даниел Хагари, представен от Ройтерс.

Новият случай е част от поредност набези в Близкоизточни води след експлоадирането на войната сред Израел и палестинската въоръжена формация " Хамас " на 7 октомври.
Свързан с Израел товарен транспортен съд беше покорен от хусите през ноември. Бунтовническото придвижване, което управлява по-голямата част от крайбрежието на Червено море в Йемен, към този момент е изстрелвало балистични ракети и бойни дронове против Израел и се закани да взема на прицел още израелски кораби.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР