Американският пратеник се среща със семейството на германо-ирански гражданин, осъден на смърт в Иран

...
Американски пратеник за Иран се срещна в петък със семейството
Коментари Харесай

Американски пратеник за Иран се срещна в петък със семейството на иранско-германския гражданин Джамшид Шармахд, който е бил затворен и осъден на смърт в Иран.

„Приветствах възможността да се срещна днес със семейството на Джамшид Шармахд. Той никога не е трябвало да бъде задържан в Иран и се надяваме да видим деня, в който ще се събере отново с близките си“, каза заместник-специалният пратеник Абрам Пейли в изявление на X, известен преди като Twitter, заедно със снимка на него със сина на Шармахд Шаян и дъщеря Газел.

Шармад, дългогодишен жител на САЩ, беше арестуван през 2020 г. от иранските власти, които твърдяха, че е оглавявал група, обвинена в смъртоносен атентат през 2008 г. в град Шираз, според държавните информационни агенции ISNA и IRNA.

Той беше осъден на смърт миналия февруари за „корупция на Земята“, което предизвика широко осъждане от правозащитни групи и западни правителства. Amnesty International каза, че той е бил осъден след „крайно несправедлив процес“.

През април смъртната му присъда беше потвърдена от Върховния съд на Иран, решение, осъдено от Европейския съюз и Съединените щати.

Иранско-германски гражданин и жител на САЩ Джамшид Шармахд присъства на процеса срещу него в Революционния съд в Техеран на 6 февруари 2022 г. Иранско-германски гражданин и жител на САЩ Джамшид Шармахд присъства на процеса срещу него в Революционния съд в Техеран на 6 февруари 2022 г. Куша Махшид Фалахи/Агенция Мизан/AP

В изявление след решението Европейският съюз каза, че иранските власти са отказали консулски достъп до Шармахд, въпреки германското му гражданство.

По-рано този месец Държавният департамент на САЩ нарече отношението на иранския режим към Шармахд „осъдително“.

„Той беше осъден на смърт след съдебно производство, което беше широко критикувано като фиктивен процес. И ние осъждаме този вид отношение най-категорично“, каза Ведант Пател, главен заместник-говорител на Държавния департамент на САЩ, на брифинг на 14 август.

В отговор на изявлението на Пейли Газел Шармахд призова правителството на САЩ да помогне за освобождаването на баща й.

„Казах на действащия специален пратеник, че имам нужда от действия. Нашият баща трябва да е част от всичко, което е договорено за освобождаване на американски граждани. Ще продължим да призоваваме администрацията на Байдън да работи със заинтересованите страни, за да #LeaveNoOneBehind или да спре преговорите с похитителите на баща ми“, написа тя в изявление на X.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР