Американски океанолози за първи път се сдобиха със снимки на

...
Американски океанолози за първи път се сдобиха със снимки на
Коментари Харесай

Учени за първи път заснеха новородена бяла акула

Американски океанолози за първи път се снабдиха със фотоси на новородена бяла акула в естествената й среда, заяви изданието " Сайънс ", като цитира известие на Калифорнийския университет в Ривърсайд.
Бебето е извънредно бяло, а дължината му е към 1,5 метра.
Учените са се сдобили със фотосите предишното лято, до момента в който са следили акули край калифорнийските крайбрежията, покрай град Санта Барбара, само че едвам в този момент са показани. Те са част от научна обява в списанието Environmental Biology of Fishes, отдадена на новородената бяла акула.

" Няколко дни преди да получа тези снимки, следих три женски акули, които евентуално носеха поколение и се намираха в тази част на Тихия океан. Една от тях се гмурна на огромна дълбочина и след малко време тази необикновена бяла акула изплува на повърхността. Не е мъчно да се досетим от кое място се е появило новороденото ", споделя Карлос Гауна, който е измежду откривателите, снимали бебето.
Първите фотоси на новородената бяла акула, получени от Гауна и откривателя от Калифорнийския университет Филип Стърнс, демонстрират, че тя е извънредно блестящо бяла и е покрита с нещо като пашкул. Дължината й е 1,5 метра, а тялото й се разграничава от това на възрастните екземпляри от типа.
След приемането на фотосите учените не престават да следят морския бозайник, което им разрешава да проследят по какъв начин последователно се освобождава от тази обвивка и стартира да плува свободно. Според Стърнс и Гауна в този пашкул пораства бебето в утробата на женските екземпляри.
Преди време биолози откриха, че тази торбичка освен защищава дребните от външната среда, само че и обезпечава калории на плода, като отделя богати на мазнини хранителни субстанции. 
Още наблюдения на новородени бели акули, както и взимането на проби от тази обвивка, ще оказват помощ да се разбере какъв брой бързо се освобождават от този пашкул след раждането, изясняват учените. Изследователите не знаят съвсем нищо за размножителните привички на белите акули.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР