Американски молекулярни биолози са успели да излекуват пациентка с рак

...
Американски молекулярни биолози са успели да излекуват пациентка с рак
Коментари Харесай

Може ли имунната система да се пребори сама с рака



Американски молекулярни биолози са съумели да излекуват пациентка с рак на гърдата с революционен способ, оповестява Nature Medicine. За първи в историята на медицината раковите кафези са унищожени от самия организъм, като биолозите са препрограмирали имунните кафези.

Лечението е тествано на 49-годишна жена, на която не са помогнали химиотерапията и оперативното лекуване. В момента дамата е претърпяла към този момент 2 години и половина и не се вижда рецидив на болестта.

Учените са основали препарат, който съдържал антитела против гена PD-1, пречещ на имунната система да разпознава и унищожава непознати и рискови за тялото съставни елементи. Освен това лекарите са разкрили кои лимфоцити са виновни за различаване на раковите кафези, развъдили ги в лабораторни условия и ги внедрили в организма на пациентката.

В резултат имунните кафези нападателно атакували туморите. Лечението се оказало доста дейно и като начало асъдействало за понижаване на размера на туморите, а след това – и за цялостното изчузване на метастазите. Според разбора на лекарите през 48-ата седмица от лекуването всички следи от рака изчезнали.

Самата пациентка споделя в изявление з Би Би Си е усетила, че туморите стартират да понижават.

Специалистите считат, че методът може да помогне на голям брой пациенти, заболели от рак, които също да преборят болестта чрез имунната си система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР