Американски конгресмени са започнали проверка дали е вярно, че президентът

...
Американски конгресмени са започнали проверка дали е вярно, че президентът
Коментари Харесай

Конгресмени почнаха да се интересуват опитва ли Тръмп да продаде ядрена технология на Саудитска Арабия

Американски конгресмени са почнали инспекция дали е правилно, че президентът на страната Доналд Тръмп се готви да разреши продажба на секретна нуклеарна технология на Саудитска Арабия, написа Агенция " Фокус ", базирайки се на AFP.
Проверката се прави поради Комисията по следствията към Камарата на представителите в Конгреса, която е доминирана от демократите. А повода е, че е получена информация от разнообразни източници за допустима нуклеарна договорка, която е в нарушаване на американските закони.
Конгресменът Елиджа Къмингс, ръководител на Комисията по надзора и промяната, е изискал от Белия дом да даде документи, в това число и за срещата преди два месеца на зетя на Тръмп Джаред Къшнър със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, която е станала факт малко преди Салман публично да бъде разгласен за правоприемник на трона на кралството. В отчета на комисията се твърди, че " мощни частни комерсиални ползи нападателно постановат " концепцията за трансфер на секретна нуклеарна технология от Съединени американски щати към саудитска Арабия.
" Тези комерсиални структури получават милиарди долари посредством договори, свързани със строителството и оперирането на нуклеарни уреди в Саудитска Арабия и явно са в стеснен и постоянен контакт с президента Тръмп и неговата администрация сега ", написа в документа.
Съединени американски щати нямат правно съображение да трансферират нуклеарни технологии на други страни без това да е съобразено със съглашения по така наречен Секция 123, посредством които се дава гаранция за потребление на енергетиката за мирни цели. Комисията се опасява, че Саудитска Арабия, най-големият петролен експортьор, може да употребява американско ноухау, с цел да направи нуклеарна бомба.
Дотук информацията на конгресмените е, че водещата компания, бранител на строителството на нуклеарни централи в Саудитска Арабия, е IP3 International. От 2016 неин консултант е пенсионираният армейски генерал-лейтенант Майкъл Флин. Флин беше консултант на Тръмп по националната сигурност преди да бъде заставен да напусне, откакто е упрекнат и призна, че е излъгал за секрети връзки с Русия. Срещу него има дело и се чака правосъдно решение. Съобщава се също, че единствено преди седмица Тръмп се е срещал персонално с представители на тази IP3 International.
Друг основен бранител на прехвърлянията за Саудитска Арабия е Томас Барак, предприемач, който е провел тържеството във връзка встъпването в служба като президент на Доналд Тръмп. Неотдавна той предизвика много подозрения за присъединяване в убийството на журналиста Джамал Хашоги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР