Американски журналист не скри учудването си колко зле е медийната

...
Американски журналист не скри учудването си колко зле е медийната
Коментари Харесай

Американски журналист: Не знаех, че сте толкова зле

Американски публицист не скри учудването си какъв брой зле е медийната независимост в България. ”Имах някаква визия за обстановката в страната и бях прочел някои публикации по въпроса на път за София, само че не знаех, че нещата са толкоз зле ”, съобщи Дийн Старкман във връзка 111-то място на България в класацията за медийната независимост на ”Репортери без граници ”.
" Това е извънредно притеснително, тъй като медийната независимост и въобще мястото на медиите имат доста значимо значение за едно демократично общество, както и демокрацията е от извънредно значимо значение за медийната независимост - не може да имаш едното, без да имаш налице другото. И в случай че България желае да бъде една демократична страна, би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да усъвършенства положението на медийната независимост ", съобщи Старкман.

" В момента се следи рецесия в американското общество и в действителност избирането на Тръмп като президент в Съединени американски щати е един израз на това. И сега бих споделил, че ние в Щатите минаваме през интервал, който е много прочут на страните и обществата в Централна и Източна Европа... И един от уроците, които научаваме, е, че демокрацията в действителност е много деликатна тематика. Демокрацията не се показва единствено във господство на закона, отбрана на човешките права на жителите, на малцинства, тя е доста повече от това - състои се и в неписани правила и правила за държание, приемане на свободна преса в страната, почитание и ценене на институциите и полезностите, които те съставляват, и несъмнено, подсигуряване на независимостта на правораздавателните органи, на правосъдната система ", разяснява Старкман.

Журналистът разяснява и трендовете в актуалните медии, които са от ден на ден доминирани от обществените мрежи и мобилните устройства. В тях анализите и тематиките, които изискват изчерпателност и дълготрайно време за създаване, отстъпват място на нетрайни и къси материали, които притеглят с атрактивни заглавия. " В момента сме в началната фаза на революционни промени, разтърсващи промени в медийния бранш и в публицистиката ", посочи Старкман.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР