Американски гражданин от руски произход е задържан под стража от

...
Американски гражданин от руски произход е задържан под стража от
Коментари Харесай

Американец от руски произход е арестуван в Русия за шпионаж

Американски жител от съветски генезис е арестуван под стража от съветски съд по дело за шпионаж, за което са известни малко детайлности, оповестиха през вчерашния ден съветските осведомителни организации, представени от Франс прес.

Според организация Интерфакс американецът Джийн (Евгений) Спектър е упрекнат в шпионаж, признал се е за отговорен и е сключил съглашение да сътрудничи на следствието. Грозят го до 20 години затвор.

Държавната осведомителна организация РИА Новости заяви, че казусът е систематизиран и детайлности не са известни.

През септември 2022 година Джийн Спектър към този момент беше наказан на три години и половина затвор за „ корупция “. Обвинен е, че е подкупил някогашен асистент на някогашния съветски вицепремиер Аркадий Дворкович, който също получи неоправдателна присъда.

Първоинстанционната присъда по това дело за корупция беше анулирана през 2021 година след обжалване и през юли 2022 година делото е върнато за ново разглеждане. 

Според организация ТАСС Джийн Спектър е роден и израснал в Русия, преди да се откри в Съединени американски щати, откъдето е получил поданство. Той е ръководител на борда на шефовете на групата от съветски компании Медполимерпром.

През последните години няколко американски жители бяха задържани и получиха тежки присъди в Русия. Вашингтон упреква Москва, че задачата й е да ги разменя за руснаци, арестувани в Съединени американски щати.

През декември 2022 година американската баскетболистка Бритни Грийнър, наказана в Русия по обвинявания в трафик на канабис, беше освободена в подмяна на Виктор Бут, съветски търговец на оръжие, излежаващ присъда в Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция.

Американският публицист Евън Гершкович от в. „ Уолстрийт джърнъл “ беше задържан през март до момента в който правеше репортаж в уралския град Екатеринбург. Гершкович е упрекнат в шпионаж, обвиняване, което той отрича
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР