Американски геолози са открили в метеорит, паднал преди две години

...
Американски геолози са открили в метеорит, паднал преди две години
Коментари Харесай

Откриха извънземна органична материя в паднал на Земята метеорит

Американски геолози са разкрили в астероид, паднал преди две години в Съединени американски щати, чиста органична материя, оживяла след рухването на Земята, оповестява ТАСС.

Агенцията цитира прессъобщение на музей Фийлдс в Чикаго и публикация в сп. Meteoritics & Planetary Science.

" Когато изследваме метеоритите, постоянно ни питат има ли по тях следи от живот. По предписание доста постоянно има, само че това е живот със земен генезис. Когато астеоридът падне на Земята, в него незабавно се заселват бактерии. Но в този случай ни провървя - астероидът падна в замръзнало езеро и бе открит много бързо, което доста понижи вероятността от замърсяване ", споделя Филип Хек, доцент от университета на Чикаго.

Той и екипът му изследвали фрагменти на т.нар.Хамбургски астероид, паднал през януари 2018 година в езерото Строубъри в региона на гр. Хамбург в североизточната част на Съединени американски щати. Късове от него, с тегло към един кг, бързо били събрани от откривателите.

Метеоритът бил от релативно рядката група хондрити H4, една трета от които се състои от желязо, никел и оливин. За учудване на учените в метеорите те разкрили и огромни количества органични субстанции, които не са се разрушили при рухването на Земята. Досега в хондрити от този тип не са откривани органични субстанции.

Хек и сътрудниците му се надяват, че находката ще помогне на геолозите да сформират лист на органичните молекули, съдържащи се в първичната материя на Слънчевата система и да схванат по какъв начин и по кое време те са паднали на Земята и са дали начало на живота на планетата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР