Американски генерал заяви, че Русия стои зад влошаването на отношенията

...
Американски генерал заяви, че Русия стои зад влошаването на отношенията
Коментари Харесай

Американски генерал: Русия ни скара с Турция!

Американски военачалник съобщи, че Русия стои зад утежняването на връзките сред Съединените американски щати и Турция, които от десетилетия са стратегически съдружници и близки натовски сътрудници, заяви Анадолската организация. Джоузеф Вотел, началник на Централното командване на американските въоръжени сили, упрекна непосредствено Москва. По думите му съветската поддръжка към режима на Башар Асад усложнява в допълнение битката против джихадистката формация „ Ислямска страна “ в Сирия.

Вотел сподели, че Русия играе по едно и също време ролята на „ подпалвач и пожарникар “, тъй като подхранва напрежението измежду другите страни в спора и района. Той уточни, че и Съединени американски щати влизат включително като „ съдия “ за разрешаването на разногласия.

„ Обезпокоен съм за ролята, която играе Русия в северната част на Сирия. Тя има отражение на нашите връзки, изключително с Турция “, съобщи генералът. През последните месеци напрежението сред Анкара и Вашингтон се усили доста. Външният министър Мевлют Чавушоглу даже сподели, че двете страни са покрай точката на шупване.

Турция е срещу американската поддръжка към Отряда за национална самозащита, който Анкара преглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия. Американските въоръжени сили оказваха поддръжка на кюрдските бойни милиции в офанзивата си против „ Ислямска страна “. Джоузеф Вотел добави, че Турция е „ основен сътрудник “ в битката против ДАЕШ.

„ Разбираме загрижеността на турците за сигурността по границата и терористичните опасности “, сподели американският военачалник. По думите му Анкара и Вашингтон работят по дипломатическите и военни канали за понижаване на напрежението – на фона на интервенция „ Маслинова клонка “ в Северна Сирия. Турската войска щурмува Сирия в края на месец януари. До момента е обезвредила 3444 терористи.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР