Американски епидемиолози потвърдиха, че маските са добри в ограничаването на

...
Американски епидемиолози потвърдиха, че маските са добри в ограничаването на
Коментари Харесай

Потвърдиха ефективността на маските срещу коронавируса

Американски епидемиолози потвърдиха, че маски те са положителни в ограничението на разпространяването на новия вид ковид. В ново изследване те откриха, че всеки 10% нарастване на носителите на маски утроява възможностите броят на новите носители на SARS-CoV-2 в избрани райони на Съединени американски щати да спре да пораства. Статия с резултатите от проучването бе оповестена от научното списание Lancet.

„ Почти всички страни в света са задължили жителите си да носят маски , с цел да забавят разпространяването на COVID-19. Въпреки това, учените не бяха удостоверили тяхната успеваемост. Ние показахме, че маски те са в действителност потребни за публичното здраве, само че те не са задоволителни, с цел да спрат вируса “, изяснява един от създателите на проучването, професорът в Североизточния университет (САЩ) Джон Браунщайн.

В началото на епидемията от ковид доста специалисти бяха скептични по отношение на потреблението на медицински маски за битка с разпространяването на SARS-CoV-2. Лекарите имат вяра, че вирусът се популяризира основно посредством аерозол, т.е. неговите частици могат свободно да обхванат през порите в елементарни маски , чиято степен на отбрана е по-ниска от FFP3.

По-късно учените откриват, че дори елементарните хирургически маски могат да забавят разпространяването на патогените на SARS-CoV-2 и възбудителите на Остра респираторна вирусна зараза (ОРВИ). Ето за какво Световната здравна организация и здравните отдели на Съединени американски щати започнаха да предлагат носенето на респиратори и даже шиенето на домашни маски , които се оказаха релативно ефикасни, когато се шият от два разнообразни типа тъкани.

Това обаче към момента не е убедило доста скептици. Факт е, че проучванията, на които се основават причините на експертите, разчитат на лабораторни опити върху животни и манекени. Всичко това не може изцяло да имитира всички характерности на действителната среда, в която се популяризира вирусът. Епидемиолозите от Бостън се пробваха да намерят на практика данни за успеваемостта на маски те против разпространяването на ковид. За задачата те наблюдаваха разпространяването на инфекцията в Съединени американски щати през юни и юли 2020 година

За задачата откривателите са интервюирали повече от 378 хиляди поданици на всички щати. Респондентите са запитани дали употребяват маски в всекидневието и в контакт с други хора. Епидемиолозите съпоставиха резултатите от изследванията с това по какъв начин индикаторът R0 се е трансформирал на равнището на обособените щати и Съединените щати като цяло и какъв брой интензивно американците съблюдават самоизолирането. Това е най-важният епидемиологичен параметър: R0 демонстрира какъв брой здрави хора са приблизително инфектирани от всеки притежател на инфекцията.

Повече от 80% от американците избират да носят маски на препълнени и непознати места и общо единствено 5% от жителите на Съединени американски щати отхвърлят да носят персонални защитни средства във всяка обстановка. През юни и юли 2020 година няколко щати едновременно подредиха на всички поданици да носят маски. Това обаче по никакъв метод не се отрази на типичния дял на техните поддръжници.

Носенето на маски в действителност забави разпространяването на ковид. Това беше изключително изразено в тези обстановки, когато знакът R0 беше покрай единицата. В такива случаи всеки 10% нарастване на броя на хората, носещи маски , утроява възможностите базовият репродуктивен фактор да стане по-малък от едно и епидемията да намалее.

Резултатите от изследването демонстрират, че  маски те сами по себе си не могат да победят епидемията - нужни са други способи, в това число обществена изолираност и имунизация. Браунщайн и сътрудниците му се надяват, че с помощта на всички сходни ограничения популацията на света ще успее да завоюва цялостна победа над пандемията допустимо най-скоро
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР