Американски експерти от Масачузетския технологичен институт твърдят, че са открили

...
Американски експерти от Масачузетския технологичен институт твърдят, че са открили
Коментари Харесай

Гени пазят от деменция

Американски специалисти от Масачузетския софтуерен институт настояват, че са разкрили група гени, защитаващи от деменция. Изследователите означават, че тези гени могат да запазят когнитивните качества в преклонна възраст, при изискване че човек ги подтиква посредством интелектуална работа в продължение на целия живот. Според експертите това изяснява обстоятелството, че дейните, интересуващи се и непрекъснато учащи се хора са по-малко подложени на малоумие.

Експериментът е бил извършен с мишки. При гризачите, които расли в дейна конюнктура, където имало доста разнородни играчки и разрастващи съоръжения, били открити епигенетични промени в невроните, свързани с интензивността на гените MEF2.

Първоначално биолозите помислили, че факторът за транскрипция на MEF2 е нужен за развиването на сърдечния мускул. Но след това се изяснило, че той играе значима роля в развиването на нервната система.

Специалистите са анализирали медицинските данни на 900 души и са изяснили, че експресията на MEF2 корелира с когнитивната резистентност. Гените, контролирани от MEF2, задействат стратегия в мозъка, съпротивляваща се на когнитивни нарушавания.

Резултатите от работата на откривателите са оповестени в изданието Science Translational Medicine.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР