Американски биолози от университета в Орегон са открили, че една

...
Американски биолози от университета в Орегон са открили, че една
Коментари Харесай

Съставка в бирата действа като лек срещу опасни заболявания

Американски биолози от университета в Орегон са разкрили, че една от съставките на бирата може да послужи като лекарство против рискови болести.

Става дума за веществото ксантохумол, съдържащо се в растението хмел, от което се прави златистата, пенлива напитка. Ксантохумолът е от групата на биофлавоноидите и е антиоксидант. Той има способността да блокира несъразмерната интензивност на тестостерона и естрогена, като в същото време спомага за предотвратяването на освобождението на протеин, наименуван PSA, който подтиква развиването на рак на простатата.

Сега учените са разкрили, че ксантохумолът може да послужи и за лекуване на рискови здравословни положения като затлъстяването, нарасналото кръвно налягане и диабета.

В рамките на новото проучване учените провели опити с мишки със свръхтегло, които захранвали с артикули, съдържащи доста мазнини. При подобен нездравословен хранителен режим се покачва рискът от в допълнение затлъстяване и от нараснало кръвно.

Оказало се, че гризачите които получавали хидрогенизирани производни на ксантохумола, се оказали със занижена инсулинорезистентност - фактор, водещ до диабет от втори вид.

По време на тестванията било открито, че получилите въпросната съставна част опитни мишки били със намалена схватливост към лептина, пораждащ възприятието за апетит. В резултат на това затлъстелите мишки почнали да ядат по-малко и стопявали непотребното тегло.

По-рано финландски откриватели от университета в Тампере стигнаха до извода, че бирата намалява риска от деменция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР