Американски астрономи откриха втора екзолуна - естествен спътник около планета

...
Американски астрономи откриха втора екзолуна - естествен спътник около планета
Коментари Харесай

Американски астрономи откриха втора екзолуна - 9 пъти по-голяма от земната

Американски астрономи откриха втора екзолуна - натурален сателит към планета отвън Слънчевата система,  заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Също като при първата, характерностите й демонстрират, че екзолуните са доста разнообразни от тези в Слънчевата система.

Данни от телескопа " Кеплер ", преди да завърши работата си през 2018 година, разкриха съществуването на луна с диаметър 2,6 пъти по-голям от земния към газов колос на към 5700 светлинни години от Слънчевата система, в посока към съзвездията Лебед и Лира. Луната е по-голяма от всичките в Слънчевата система - към 200 на брой. Диаметърът й е девет пъти по-голям от земната Луна.

" Не знаем нищо за масата или състава. Възможно е ядрото да е скалисто с рехава обвивка, или атмосферата да е плътна над някакво ядро с висока компактност " - сподели проф. Дейвид Кипинг от Колумбийския университет. Той е началник на проучването, оповестено в сп. " Нейчър Астрономи ".

Естествените спътници в Слънчевата система са скалисти или ледени. Известни са към 5000 планети отвън Слънчевата система, само че единствено две екзолуни. Причината е не тъй като луните са по-малко в другите звездни системи, а тъй като планетите са по-големи и по-лесно се откриват, изясняват откривателите.

Първата екзолуна е открита през 2018 година от същите учени, само че съществуването й още не е доказано. Тя е още по-голяма - почти колкото Нептун и е на към 8000 светлинни години от Земята. Газовият й състав е доста друг от състава на луните в Слънчевата система.

Не е доказано съществуването и на втората екзолуна.

" Екзолуните са тера инкогнита (непозната земя) - сподели Кипинг. - " Не знаем съвсем нищо за разпространяването им, свойствата или произхода. Наличието им може да се отразява на обитаемостта на планетата или на орбитата. Научихме толкоз доста за екзопланетите, само че екзолуните остават предизвикателство за актуалната астрономия ".

Астрономите са разкрили екзолуната с директния способ, при който се следи понижаване на яркостта на звездата, към която обикаля планетата, а по-късно и естественият й сателит, когато минават пред нея. Телескопът " Кеплер " има данни за два такива преноса.

Изследователите са сканирали 70 студени, великански газови екзопланети на необятни орбити към звездите си, тъй като две сходни планети в Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, са с доста луни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР