Американската телевизия Фокс нюз сключи извънсъдебно споразумение с компанията производител

...
Американската телевизия Фокс нюз сключи извънсъдебно споразумение с компанията производител
Коментари Харесай

Изричала е лъжи. Фокс нюз ще плати 787 млн. долара след неверни твърдения за машините за гласуване

Американската телевизия Фокс нюз подписа извънсъдебно съглашение с компанията производител на машини за гласоподаване Доминиън (Dominion Voting Systems), откакто през 2020 година отрази погрешни изказвания за подправяне на изборите за президент в Съединени американски щати. Това оповестиха международните организации късно във вторник.

По-рано Доминиън заведе дело за клюка против малкия екран. Компанията споделя, че публикуваните от Фокс нюз погрешни изказвания, че гласуването е било фалшифицирано в интерес на Джо Байдън и в ущърб на неговия кандидат Доналд Тръмп , са навредели на бизнеса ѝ.

Извънсъдебното съглашение беше подписано в последния миг преди началото на делото във вторник. С него Фокс нюз се съгласява да заплати 787,5 млн. $ на Доминиън.

" Фокс призна, че е изричала неистини по адрес на Доминиън, които са предизвикали големи вреди на моята компания, на чиновниците и клиентите ни ", сподели изпълнителният шеф на компанията Джон Пулос.

" Радваме се, че уредихме нашия спор с Доминиън. Признаваме решенията на съда, които дефинират избрани изказвания по отношение на Доминън за погрешни ", се споделя в публично изказване на Фокс нюз.

През 2020 година някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп загуби изборите против Джо Байдън. Тогава Тръмп и разнообразни негови поддръжници, а вотът е бил " подправен ", без да показват доказателства за това. Съдът дефинира изказванията за операция на гласуването като погрешни.

Телевизия Фокс нюз, която съгласно Ройтерс е най-гледаната кабелна новинарска мрежа в Съединени американски щати, обаче излъчи изказванията за имитация.

В правосъдни документи Доминиън цитира вътрешна връзка във Фокс, в която притежателят на медията Рупърт Мърдок персонално признава, че изказванията за манипулиране на гласове, направени в ефир, са погрешни. Според Доминуън Фокс е отразила погрешните изказвания, с цел да увеличи рейтинга си и да попречи на своите фенове да мигрират към нейни крайнодесни медийни съперници.

В допълнение към правните опасности за Фокс, друга американска софтуерна компания - Smartmatic, също води свое дело за клюка, като желае обезщетение от 2,7 милиарда $.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР