Американската посланичка Херо Мустафа обяви в интервю за Нова телевизия

...
Американската посланичка Херо Мустафа обяви в интервю за Нова телевизия
Коментари Харесай

Кой е съдията, посочен от САЩ за "корумпиран"

Американската посланичка Херо Мустафа разгласи в изявление за " Нова телевизия " още в понеделник, че Държавният департамент ще уточни " публично лице " от България за корумпирано

© Юлия Лазарова Двудневното с напрежение очакване (и съществено трептене от страна на разнообразни кръгове в държавата) за това кой ще е посоченият от Съединени американски щати за " подкупен " завърши с въздишка на облекчение в същите среди и леко отчаяние от очакващите да бъде посочен човек от високите етажи на властта.

Съдията от Специализирания углавен съд Андон Мидалов е първият глобен от Съединени американски щати българин за корупция. Това стана ясно от изказване на държавния секретар Майкъл Помпео, публикувано в сряда. " В качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ", се споделя в обръщението на Помпео.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Името на арбитър Андон Миталов стана обществено известно през ноември, откакто се разбра, че е разрешил на обвинения за опит на шпионаж в интерес на Русия водач на придвижване " Русофили " да пътува за Русия. Малинов посети Москва, където беше награден от съветския президент Владимир Путин с медал " Дружба ". След решението на Миталов тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска против него да стартира инспекция поради нарушена процедура при повдигането на възбраната на Малинов да пътува.

През 2019 година арбитър Миталов на два пъти приключи делото против двама души, които бяха упрекнати в това, че са подготвяли убийството на депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски.

Съдия Миталов е назначен с външен конкурс в спецсъда през 2014 година Преди това той е бил юрист, а от 1991 до 1999 година е бил боен следовател и боен прокурор в София.

Темата за това по какъв начин русофилът Малинов беше пуснат до Москва, с цел да бъде награден от Путин, беше повдигната от американския президент Доналд Тръмп по време на срещата му с Бойко Борисов през ноември. " Не можах да му обясня по какъв начин е допустимо, откакто ДАНС и Министерство на вътрешните работи са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвиняване, по какъв начин български съд го е пуснал да отиде в Москва ", сподели след срещата Борисов.

Официалното изказване на Държавния департамент употребява терминa " подкупен " в по-широкия му смисъл - не толкоз и единствено, че е получавал пари, а че е " безнравствен ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР