Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила древен оазис

...
Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила древен оазис
Коментари Харесай

НАСА откри древен оазис на Марс

Американската галактическа организация НАСА разгласи, че е разкрила античен оазис на Марс. Твърдението е основано на обработени фотоси от марсохода " Кюриосити ", на които се вижда мрежа от пукнатини в скалистата почва на планетата. Според учени това най-вероятно са водоеми, които са минали през разнообразни стадии на пресъхване и прииждане.

Т.нар. оазис се намира в кратера Гейл, който и е с диаметър 150 километра. Най-вероятно в региона към кратера имало доста езера, а водата от тях се стичала по стените му до основата. Така там се е образувал воден басейн.



Данните от " Кюриосити " показвали още съществуването на богати на минерални соли скални парчета. Това доказвало, че на повърхността на Марс e имало водоеми, които на интервали от милиони години пресъхвали или преливали с вода. Климатът на планетата обаче се е трансформирал доста и сега откритият оазис съставлява замръзнала пустиня.

Според учените от НАСА оазисът е съществувал преди към 3 милиарда години. Екипът, работещ с марсохода, желае да разбере за какъв интервал се е образувал и какъв брой време по-късно е пресушен.

Кратерът Гейл е геоложката конструкция, която " Кюриосити " изследва в елементи. Той се е формирал от мощен удар, като е бездънен над 5 километра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР