Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила древен оазис

Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила древен оазис ...

НАСА откри древен оазис на Марс.Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила древен оазис на Марс. Твърдението е базирано на обработени снимки от марсохода "Кюриосити", на които се вижда мрежа от пукнатини в скалистата почва на планетата. Според учени това най-вероятно са водоеми, които са преминали през различни етапи на пресъхване и пълноводие.

Т.нар. оазис се намира в кратера Гейл, който и е с диаметър 150 километра. Най-вероятно в района около кратера имало много езера, а водата от тях се стичала по стените му до основата. Така там се е образувал воден басейн.Данните от "Кюриосити" показвали още наличието на богати на минерални соли скални отломки. Това доказвало, че на повърхността на Марс e имало водоеми, които на периоди от милиони години пресъхвали или преливали с вода. Климатът на планетата обаче се е променил значително и в момента откритият оазис представлява замръзнала пустиня.

Според учените от НАСА оазисът е съществувал преди около 3 млрд. години. Екипът, работещ с марсохода, иска да разбере за какъв период се е образувал и колко време след това е пресъхнал.

Кратерът Гейл е геоложката структура, която "Кюриосити" изследва в детайли. Той се е формирал от силен удар, като е дълбок над 5 километра.

Източник: dnevnik.bg