Американската компания Starbucks Corp, която притежава най-голямата верига кафенета в

...
Американската компания Starbucks Corp, която притежава най-голямата верига кафенета в
Коментари Харесай

Колко нови кафенета откри Starbucks в света за тримесечието, достигайки рекордна печалба

Американската компания Starbucks Corp, която има най-голямата верига кафенета в света, усили приходите си през първото тримесечие на новата финансова година (1 октомври 2022 година - 30 септември 2023 г.) с 8,2% до рекордна стойност. Показателят се оказа въпреки всичко малко под пазарните прогнози, заради спада в продажбите в Китай - поради карантинните ограничавания в страната и скока на заболеваемостта от Covid през декември 2022 година

В известие на компанията за финансовите резултати за тримесечието, завършило на 31 декември 2022 година, се споделя, че приходите възлизат на 8,71 милиарда $, по отношение на 8,05 милиарда $ през първото тримесечие на миналата финансова година, написа Интерфакс.

Експерти, интервюирани авансово от FactSet, чакаха осреднената стойност на индикатора да бъде 8,79 милиарда $.

Нетната облага на Starbucks за разглеждането тримесечие е 855,2 милиона $, или 0,74 $ на акция, спрямо 815,9 милиона $, или надлежно 0,69 $ на акция, година по-рано.

Глобалните съпоставими продажби на Starbucks за тримесечието са нарастнали с 5% на годишна база. Общият брой на покупките понижава с 2%, а междинната цена на една покупка нараства със 7%.

По-конкретно, съпоставимите продажби в Съединени американски щати са се нараснали с 10%, а в останалите страни като цяло, са намалели с 13%. Що се отнася до Китай, който е вторият по величина пазар на веригата кафенета, там продажбите през последното тримесечие на предходната година на годишна база, са се сринали с 29%.

Главният финансов шеф на Starbucks Рейчъл Руджиери споделя по време на конферентен диалог с вложители, че продажбите на компанията, като се изключи Китай, " демонстрират голям растеж " (за изтеклото тримесечие), и прогнозите за фискална 2023 година като цяло остават непроменени.

През първото финансово тримесечие (октомври-декември 2022 г.) Starbucks отвори общо 459 нови кафенета в разнообразни страни, с което общият им брой в международен мащаб доближи 36 170.

Към края на тримесечието, Съединени американски щати и Китай заемат 61% от кафенетата на компанията в международен мащаб.

Основателят на Starbucks Хауърд Шулц, краткотрайно изпълняващ длъжността основен изпълнителен шеф, изрази оптимизъм за възобновяване на продажбите в Китай, отбелязвайки, че всички кафенета на компанията в страната към този момент са отворени без ограничавания.

Цената на акциите на компанията Starbucks за последните 12 месеца е повишена с 15%.
 Веригата кафенета Starbucks напуща и Англия?
Веригата кафенета Starbucks напуща и Англия?

В ход е продажбата на дял от франчайза на Starbucks в Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР