Американската компания Robinhood, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, ще

...
Американската компания Robinhood, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, ще
Коментари Харесай

Българин-милиардер готви революция на пазара за криптовалути, премахва напълно най-големия недъг на биткойн и етериум

Американската компания Robinhood, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, ще предлага на вложителите опция да купуват и продават биткойн и етериум без начисляване на такси. За съпоставяне, известната платформа Coinbase начислява такси в размер от 1.5 до 4% на всяка трансакция в Съединени американски щати. Така известното приложение Robinhood ще се трансформира в един от най-иновативните мостове сред света на криптовалутите и стандартните финанси, предава TechCrunch, написа Профит бг.
Както е известно, Владимир Тенев и неговият сътрудник Байджу Бат се прочуха, откакто сътвориха платформа, която разрешава на вложителите да търгуват на финансовите пазари в Съединени американски щати без да заплащат такси и комисионни на всяка трансакция.

Точно това е преимуществото и на новия им криптопроект, който ще действа единствено на територията на Съединени американски щати, сходно на главното им приложение.
Освен това, потребителите на Robinhood могат да наблюдават посредством приложението цените и новините, свързани с други 14 криптовалути, измежду които попaдат латкойн и рипъл.
„ Планираме да развиваме този бизнес без облага и не планираме да печелим от него в обозримото бъдеще “, разяснява Владимир Тенев пред софтуерното издание.
„ Стойността на Robinhood Crypto е в разрастването на нашата потребителска база и в по-доброто обслужване на съществуващите ни клиенти “, прибавя той.
Чрез прибавянето на опция за търговия с криптовалути към платформа, която дава достъп до стандартните финансови пазари, Robinhood ще допринесат за в допълнение разпространение на криптопазара измежду своите над 3 млн. сегашни консуматори.
С други думи, вложителите ще могат да търгуват както с акции, ETF и варианти, по този начин и с биткойн и етериум, като всичко това ще става посредством една и съща платформа.
Много от стартъпите, разрастващи активност в областта на криптовалутите, постоянно са нови компании със съмнителни планове. Robinhood обаче не дава отговор на това изложение.

Компанията към този момент има петгодишна история, като набраният капитал до момента възлиза на 176 млн. $, а оценката, която получава, доближава внушителните 1.3 милиарда $.
Приложението Robinhood не начислява такси при покупко-продажби на финансовите пазари, като компанията печели посредством рента, която начислява върху салдото на потребителските сметки.

Освен това стартъпът има и платена услуга на име Robinhood Gold, която против месечна такса от 6 до 200 $ разрешава на вложителите да залагат на маржин с пари назаем в размер от 1000 $ до 50 000 $.
За да влагат в биткойн и етериум, потребителите на Robinhood Crypto ще би трябвало да вкарат в акаунта си до 1000 $ посредством своята обвързвана с приложението банкова сметка (повече, в случай че разполагат с Gold абонамент).

Приложението може да следи цените на най-популярните криптовалути в действително време, помагайки на потребителите да открият най-изгодната за тях цена.

Освен това, като предварителна защита против волатилността на криптопазара, потребителите ще могат да поставят „ спирачки” на вложенията си, или с други думи - да залагат продажба или покупка, която да се осъществя единствено при постигане на мечтаната цена.


Пълният лист с криптовалути, които могат да се наблюдават посредством Robinhood Crypto, включва биткойн, етериум, биткойн кеш, лайткойн, рипъл, етериум класик, зикеш, монеро, даш, стелар, Qtum, биткойн голд, OmiseGo, NEO, Lisk и Dogecoin.
Засега единствено биткойн и етериум ще могат да се търгуват посредством платформата, чийто криптовариант в началото ще бъде наличен за вложителите в Калифорния, Масачузетс, Мисури, Монтана и Ню Хемпшир.
„ Изключително селективни сме по отношение на криптовалутите, които ще са налични на платформата”, изяснява Тенев.

„ Представяме в началото тези, тъй като са най-зрелите виртуални валути, с които хората търгуват в този момент. Много пъти хората ги обявяваха за мъртви, само че те се завръщаха по-силни от всякога”, прибавя младият българин.

Търсенето на сходна услуга е мощно. 100 хиляди от потребителите на Robinhood постоянно търсят информация за цените и търговията на криптопазара, като 95% от интервюираните показват, че биха вложили в криптовалути, в случай че приложението поддържаше тази опция.
Интересно е да се означи, че Robinhood са се сблъскали с компания на име Cobinhood, предлагаща сходни услуги, която е набрала 10 млн. $ посредством първично предложение на цифрови активи (ICO).
По думите на Владимир Тенев, хората гледат на криптовалутите повече като на капиталов актив, в сравнение с като на средство за разплащане.
Понастоящем през платформата Robinhood са минали транскации за над 100 милиарда $, като спестените от такси средства възлизат на 1 милиарда $.
„ Криптовалутите дават мощ в ръцете на хората, която исторически се държи от финансовите институции. Мисля, че това съответствува непосредствено с задачата на Robinhood, целяща да демократизира финансовата система”, споделя Тенев.
„ Ние сме одобрена компания и можем да са справим”, прибавя българинът, който нееднократно е посочвал, че бъдещето на Robinhood включва нахлуване и на европейските пазари.

Кой е Владимир Тенев?

Владимир Тенев e един от най-богатите българи. Неговата компания „ Робинхуд” се прави оценка на 1,3 милиарда $. Тенев е роден в България, само че фамилията му се мести в Съединени американски щати, още когато той е на 4 години. През 2013 година приключва университета „ Станфорд “ в Съединени американски щати и стартира блестящата си кариера като бизнесмен. Той основава своята компания дружно с Байджу Бат, с който се среща в „ Стандфорд”.
Стартът на „ Робинхуд “ е с едноименно приложение за смарт телефони, предлагащо безвъзмездна търговия на фондовите тържища. Това на пръв взор просто откритие е на път да промени финансовите пазари в Съединени американски щати. Причината е, че тържищата стават налични за всеки от телефона му и то без високите такси на брокерите.Само за четири години банкерите от Уолстрийт я правят оценка на 1,3 милиарда $. Прогнозира се и че в къси периоди пазарната капитализация на компанията му ще нарасне двойно.
В момента повече от три милиона американци употребяват услугите на компанията на Тенев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР