Американската компания ЕксонМобил (ExxonMobil) обяви късно в сряда, че напуска

...
Американската компания ЕксонМобил (ExxonMobil) обяви късно в сряда, че напуска
Коментари Харесай

ExxonMobil напусна съвместните проекти с Роснефт заради санкциите

Американската компания " ЕксонМобил " (ExxonMobil) разгласи късно в сряда, че напуща взаимни планове с съветския енергиен колос " Роснефт " поради глобите, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Загубите за компанията, която до наскоро ръководеше сегашният държавен секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън, авансово са оценени на 200 милиона $. " Нищо ново не се е случило ", разяснява Михаил Леонтиев, представител на " Роснефт ". " За страдание това е предстоящо събитие, обвързвано със глобите. ExxonMobil бе принудена да го стори ", цитира думите му ТАСС.

Санкциите, наложени поради анексирането на Крим и ролята на Русия в рецесията в Източна Украйна, не разрешават да се прави бизнес с руснаците при изследвания и рандеман на дълбоководни и шистови нефт и газ, както и да се дава на Русия съоръжение за сходни интервенции. Те бяха наложени през 2014 година и скоро по-късно на компанията бе наложена санкция от 2 млн. $ поради " безконтролно държание " към спазването им.

Най-тежкият ограничаващ режим визира ръководителя на " Роснефт " Игор Сечин, до момента в който компанията е в различен, малко по-либерален, лист. Поради това някои настоятелен връзки с съветската компания към момента са законни.

ExxonMobil се противопоставяше на глобите поради нашествието в Крим и твърди, че е американският бизнес е наказван незаслужено, до момента в който други компании могат да работят в най-големия производител на нефт в света. Едно от огромните залежи на нефт оттатък Полярния кръг към този момент е спряно от глобите, а " Роснефт " разгласи наскоро, че се надява планът да бъде възобновен през 2019 година През април 2017 година ExxonMobil изиска от държавното управление във Вашингтон да направи изключение за плана с " Роснефт " за сондажи в Черно море, само че ѝ бе отказано.

Сегашното отдръпване не визира " Сахалин 1 " в съветския Далечен изток, потвърдиха представители на съветската и американската компания. Тук се добиват към 200 000 барела дневно и планът работи според съглашение от средата на 90-те години на предишния век.

Много от засегнатите покупко-продажби с " Роснефт " бяха подписани от Тилърсън. През 2012 година бе оповестена рамка за вложение на близо 500 милиарда $ в създаване на залежи в Северния ледовит океан и Черно море. Още взаимни планове бяха основани през 2014 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР