Американската компания Cheniere Energy Inc. и индийската GAIL Ltd. отбелязаха

...
Американската компания Cheniere Energy Inc. и индийската GAIL Ltd. отбелязаха
Коментари Харесай

Cheniere започна доставки на LNG гориво за Индия и Китай


Американската компания Cheniere Energy Inc. и индийската GAIL Ltd. означиха началото на 20 – годишното си съглашение си за покупко-продажба на американски полутечен природен газ. Доставките на синьо гориво за Индия ще се реализират от терминала за полутечен газ Sabine Pass в щата Луизиана, като това ще бъде и една от първите доставки за танкер на GAIL от терминала.

„ Индия остава значим пазар за полутечен природен газ (LNG) и се надяваме този пазар да продължи да демонстрира признаци на напредък. Нашето желание е да продължим в идващите десетилетия това взаимноизгодно съдействие сред Cheniere и GAIL, водещата в Индия компания за доставки на природен газ.

В церемонията по отплаването на първата доставка за Индия участваха президентът на Cheniere и основен изпълнителен шеф Джак Фуско, както и Буан Трипати, ръководещ шеф и ръководител на борда на шефовете на GAIL.

Договорът за покупко-продажба бе подписан още през декември 2011 година като влезе в действие на 1 март тази година. Съгласно неговите условия Cheniere ще продава и достави на GAIL почти по 3,5 млн. тона полутечен природен газ на година.

„ Началото на действието на това съглашение маркира и старта на дълго и продуктивно съдействие сред Cheniere и GAIL, изясни Фуско. По думите му Индия значим пазар за LNG, и въз основата на това виждане ние се надяваме страната да продължава да демонстрира признаци на напредък. Разчитаме, че в идващите десетилетия ще поддържаме взаимноизгодни връзки сред Cheniere и GAIL, водещата компания в Индия за доставки на природен газ.

GAIL е в действителност един от първите клиенти на Cheniere с контракта си от 2011 година като по този метод сдружението спомогна за развиването на американската компания. С доставки на синьо гориво от Съединени американски щати, GAIL в този момент ще има диверсифицирано портфолио както при ценовата политика, по този начин и във връзка с географските точки на доставка, изясни Трипати. Сегашният дълготраен контракт ще усъвършенства взаимоотношенията сред GAIL и Cheniere, дружно със задълбочаването на индийско-американските търговски връзки, добави той.

Cheniere към този момент доставя LNG гориво и на китайска компания

Малко по-рано тази година стана ясно, че Cheniere е подписала още две съглашения за доставка на полутечен природен газ с китайската China National Petroleum Corporation (CNPC).

Съгласно договорите дъщерните компании на Cheniere - Corpus Christi Liquefaction и Cheniere Marketing International ще доставят LNG гориво на PetroChina International Company. Китайското сдружение е дъщерно на CNPC и ще купува всяка година към 1,2 млн. тона полутечен природен газ от щатската компания. Първите доставки ще стартират още тази година и ще продължат до 2043 година Цената на доставката ще се дефинира на база FOB при хъба Henry Hub.

„ Радваме се да съобщим за подписаните съглашения с CNPC, която е значим международен енергие н състезател, на един от най-бързо разрастващите се пазари за LNG гориво в света “, изясни тогава Фуско.По думите му Cheniere се надява да имат сполучливо партньорство с CNPC в идващите години.

България липсва на LNG картата

И до момента в който другите страни по света от ден на ден търсят способи за диверсификация на доставките си на природен газ, в България продължаваме да разчитаме единствено на един източник за доставки. Държавните специалисти към този момент имат няколко на брой планове за диверсификация при доставките на природен газ, само че множеството са единствено на хартия. През последните години интензивно се приказва за създаване на газовата връзка с Гърция, която ще ни даде достъп до разнообразни източници на синьо гориво, даже и на доставки от планувания за строителство LNG терминал край Кавала. В момента обаче построяването и на тази връзка буксува поради обжалвания на търговете в Комисията за защита на конкуренцията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР