Американската изследователка Джудит Цхан проучва странната етимология на различни храни

...
Американската изследователка Джудит Цхан проучва странната етимология на различни храни
Коментари Харесай

Най-накрая отговори на вечните въпроси: Банан или ябълка, авокадо или...

Американската изследователка Джудит Цхан изследва странната етимология на разнообразни храни и предлага на хората нови отговори на едни от дълго време задавани въпроси. Ева ябълка или банан е дала на Адам? Първо е зародил портокалът или оранжевият цвят. Нека разберем!

Знаете ли да вземем за пример, че думата " авокадо " идва от ахуакатл на езика науатл, говорен в южно Мексико и Централна Америка? Освен за плода, ахуакатл може да значи и " тестис ", като никой не е напълно сигурен кое значение е първо. Дали авокадото е кръстено на тестис или тестисът на авокадо?

Действителният плод, който са яли, не е назван в Битие, само че някои еврейски коментатори на Тората считат, че това е била смокинята. Продължавайки нататък, откриваме, че " ябълка " също има две разнообразни смисли. Едното е познатият на всички ни " кръговиден плод с хрупкава месеста част ", а другото е плодът, изяден от Адам и Ева в райската градина.

Действителният плод, който са яли, не е назван в Битие, само че някои еврейски коментатори на Тората считат, че това е била смокинята, а Микеланджело я е изобразил като смокиня на тавана на Сикстинската шапка.

През XIII в. преводач на испано-еврейския мъдрец Маймонид споделя, че това е банан, а ранните християнски теолози, пишещи на латински, избират ябълка.

Това в действителност им дава опция за латинска игра на думи: латинската дума за ябълка е malum, с дълго " а ", до момента в който malum с малко " а " значи " зло ". Помислете върху това, до момента в който похапвате плода.

Междувременно думата " банан " е пристигнала в британския език посредством португалски или испански език от уолоф, език от групата на атлантическото конго, или евентуално от манде, клон на фамилията на нигер-конго езиците. Ботаническото име на плода е Musa sapientum, което значи " плод на старите мъдреци ", и защото към момента ги хапвам в ужасяващи количества, ще приема това като комплимент. Очевидно е, че да " полудееш по банани " значи да полудееш, до момента в който " top banana ", което се отнася за някой значим човек, в началото е означавало " най-хубавият комедиант в шоуто на Водевил ".

Вероятно поради един скеч, в който взе участие банан - споделя Цхан, разтягайки малко шегата.

Разбира се, портокал е една от дребното думи в езика, която няма точна рима (другата е сребро).) Тя също по този начин идва до нас посредством арабски и френски от персийската дума narang и някъде по това време е изгубила началното " н ". Цхан пита: " Дали оранжевият цвят е съществувал за англоговорящите преди плодът да се появи в живота им? ". Независимо дали е съществувал или не, тя отбелязва, че думата " orange ", описваща цвета, се появява едвам към 100 години откакто англоговорящите стартират да ядат и да приказват за плода.

А за какво един недодялан тон се назовава " малина "? Очевидно това е нашият остарял другар - жаргонът на Cockney, който е решил, че " малинов тарт " е доста по-приличен метод да се каже " пръдня ".

И това е единствено частта за плодовете!

Пържените картофи не идват от Франция, а от Белгия. Наричат се " френски ", тъй като другото значение на тази дума е " нарязан по дължина на ленти ". Кетчуп идва от китайската дума за " солен рибен сос ".

На едно място Цхан дава потребен лист със смислите на другите форми на макароните. Знаех, че farfalle значат или " пеперуди ", или " мишлета ", само че в случай че в миналото сте яли strozzapreti, тази дума значи " свещеници-травестити ".

Vermicelli са " дребни червеи ", само че знаете ли, че ziti, тип макарони, са " младоженци "? То идва от maccheroni della zita, безусловно " макарони на булката ".

В някакъв миг думата се е трансформирала в ziti, дума за множествено число от мъжки жанр, тъй че евентуално на младоженеца също е било разрешено да ги яде.

Блъди Мери - водка, фалшифициран доматен сок - е кръстена на Мери I Английска, наречена Кървавата Мери поради склонността ѝ да екзекутира несъгласните с нейната католическа теория. Но най-ранната записана дата на Bloody Mary като име на коктейл е чак през 1939 година, когато New York Herald Tribune го назовава " ново разхлаждащо средство ".

Никой не знае кой е бил истинският Harvey Wallbanger - и даже дали въобще е съществувал - само че един по-нов коктейл, Terremoto, от испанската дума за земетресение, е кръстен на чилийското земетресение през 1985 година

Приготвя се от бяло вино, ананасов сладолед и гренадин. Ако си поръчате втори от тези коктейли - нещо, което аз персонално считам за съвсем невероятно да си показва - той се назовава афтършок.

Знаете ли, че вярното име на чашата за бренди е " снифтер "? Не, аз също не знаех.

Тази прелестна и занимателно написана книга е цялостна с тези чудесни парченца информация, поднесени с пъргавата и свенлива прозаичност на Цхан.

Всеки, който яде храна и/или обича думите, ще получи часове наред почтено наслаждение от това същинско угощение на усетите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР