Американската инвестиционна банка Goldman Sachs излезе с нови прогнози, в

...
Американската инвестиционна банка Goldman Sachs излезе с нови прогнози, в
Коментари Харесай

Goldman Sachs: Световната икономика ще се свие с 1% през 2020 г. след колосален срив в САЩ през Q2

Американската капиталова банка Goldman Sachs излезе с нови прогнози, в които планува стесняване на реалния международен БВП с 1% през 2020 година на фона на грамаден 24-процентов срив в стопанската система на Съединени американски щати през второто тримесечие, написа Си Ен Би Си.

Според икономистите от Goldman, американската стопанска система ще се свие с 6% през първото тримесечие и с 24% през второто, като вторият резултат съставлява срив, който е два пъти по-голям от най-мощният тримесечен срив в спокойно време в историята.  От банката предвиждат възобновяване и растеж от 12% през третото тримесечие и 10% през четвъртото, само че се чака безработицата да скочи до 9%. Според тяхната прогноза американската стопанска система ще се свие с 3,8% на годишна база през 2020 година

Само пет дни преди тази прогноза икономистите от Goldman залагаха на 5-процентов спад през второто тримесечие и застой през първото. Очакванията бяха за растеж от 0,4% за цялата година.

„ През последните няколко дни ограниченията за обществено разграничаване сложиха пауза на естествения живот в огромна част от страната. Новините са за ненадейно нарастване на съкращенията и срив на разноските - исторически както по мярка, по този начин и по скорост. Затварят се учебни заведения, магазини, офиси, цех и строителни обекти “, разясняват икономистите на Goldman. „ Тези развития натежават в интерес на доста по-рязък спад на Брутният вътрешен продукт през първото и второто тримесечие “, прибавят те.

В Съединени американски щати към този момент всеки четвърти жители е под карантина, откакто през уикенда Ню Джърси се причисли към Калифорния, Ню Йорк, Илинойс и  Кънектикът, приемайки невиждани ограничения за ограничавания на свободното придвижване.

Междувременно икономическият консултант на Белия дом Лари Къдлоу предвижда, че финансовият пакет за стопанската система, който сега се разисква от сената на Съединени американски щати, може да нарасне от в началото препоръчаната сума от 1 трилион $ на 2 трилиона, което е близо 10% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

Освен прогнозата за Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, от Goldman инжектираха 1 милиарда $ в два от главните си портфейли на паричния пазар поради всеобщите разпродажби. От банката дефинираха това си деяние като предпазен ход за повишение на ликвидността на фона на напрежението, провокирано от пандемията от ковид.

Goldman изкупи активи на стойност 722,4 млн. $ от своя фонд GS Financial Square Money Market Fund и 301,2 млн. $ от GS Fund Square Prime Obligations Fund, оповестиха от банката пред Американската комисия по скъпи бумаги и фондови тържища (SEC). До този миг вложителите са  изтеглили 8,1 милиарда $ от двата фонда, което е сложило под напън равнищата им на ликвидност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР