Американската икономика се е свила за второ поредно тримесечие, което

...
Американската икономика се е свила за второ поредно тримесечие, което
Коментари Харесай

САЩ са в техническа рецесия

Американската стопанска система се е свила за второ следващо тримесечие, което значи, че страната е в техническа криза. Според разпоредбите в Съединени американски щати обаче публично рецесията следва да бъде оповестена от Националното бюро за стопански проучвания.

Спадът за интервала април – юни 2022 година е с 0.9% по отношение на същия интервал на 2021 година През първото тримесечие пък свиването на годишна база беше с 1.6%.

Намалението на действителния Брутният вътрешен продукт отразява свиването на частните вложения в стокови наличия, жилищните вложения, разноските на федералното държавно управление, разноските на щатските управляващи и нежилищните вложения, които отчасти са били обезщетени от растежа на износа и персоналното ползване, сочат.

Те пораждат опасения, че Вашингтон може би се доближава към криза, оповестява Асошиейтед прес.



Две поредни тримесечия на спад на Брутният вътрешен продукт се считат за всекидневен, само че и не финален знак за изпадане в криза. Тя би трябвало да бъде оповестена от 8-членен комитет в Националното бюро за стопански проучвания, напомня Вашингтон пост.

Въпреки че данните за Брутният вътрешен продукт ще играят роля в окончателното решение на комитета, той преглежда по-широк набор от стопански фактори, да вземем за пример обстановката на пазара на труда.

" Лошата вест ще бъде сериозен удар за администрацията на Байдън, до момента в който се приготвя за тежките междинни избори. Представители на Белия дом се пробваха да тушират приказките за криза с аргумента, че доста сегменти на стопанската система остават мощни ", отбелязва Гардиън.

Данните идват в сложен миг, когато потребителите и предприятията в Съединени американски щати изпитват усложнения поради инфлацията и по-високите разноски по заемите си. В сряда Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати увеличи главния лихвен % за втори следващ път с 0.75 процентни пункта (75 базисни пункта) в опит да овладее най-високата инфлация от четири десетилетия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР