Американската филмова академия забранява един актьор да получи повече от

...
Американската филмова академия забранява един актьор да получи повече от
Коментари Харесай

Скарлет Йохансон и другите 11 актьори, номинирани за два „Оскар“-а в една година

Американската кино академия не разрешава един артист да получи повече от една номинация в съответна категория, както и някой да получи номинация в две категории за една и съща роля (след като един път това се случва). Нищо не пречи на актьорите, които са взели участие допълнително филми, да получат номинации за два от тях в разнообразни категории, само че все пак в цялата история на премиите има едвам 12 души, които са номинирани за най-хубава основна роля и за най-хубава поддържаща роля.

Тази година актрисата Скарлет Йохансон влезе в този първокласен клуб с помощта на филмите „ Брачна история “ (номинирана за основна роля в него) и „ Джоджо заекът “ (в който е номинирана за поддържаща роля.

Първите номинирани актриси в две категории са Фей Байнтър през 1939 година и Тереса Райт през 1943 година И двете получават единствено по една премия.

Бари Фицджералд е първият артист мъж с две номинации, само че той е и единственият човек, номиниран за една и съща роля в две категории. Това става с помощта на присъединяване му във кино лентата „ По моя метод “ от 1944 година След този случай се приема предписание, съгласно което един артист не може да бъде номиниран в разнообразни категории за една и съща роля.

След това в продължение на 38 години не е имало артист с повече от една номинация, до момента в който това не се случва на Джесика Ланг . Тя печели премията за поддържаща женска роля във кино лентата „ Тутси “.

През 1989 година Сигорни Уийвър има неприятния шанс да се трансформира в първата актриса с две номинации, която не съумява да получи нито една.

Само един път се е случвало в една година да има двама души, номинирани и за основна и за поддържаща роля – през 1994 година с по две номинации са Холи Хънтър и Ема Томпсън .

Пълен лист на актьорите и актрисите, които са получавали по две номинации в една и съща година може да намерите на уеб страницата LadyZone.bg:
Само 12 артисти са получавали две номинации за „ Оскар “ в една и съща година – ето кои са те Общо трима мъже и девет дами са получавали номинация за най-хубава основна роля или за най-хубава поддържаща роля, само че никой от тях не е печелил и двете
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР