Американската армия вече е свалила четири обекта на голяма надморска

...
Американската армия вече е свалила четири обекта на голяма надморска
Коментари Харесай

Шпионски балони: Защо старомодните очи в небето са по-ефективни от модерните сателити?

Американската войска към този момент е свалила четири обекта на огромна надморска височина, които са навлезли в американското и канадското въздушно пространство, повдигайки въпроси по отношение на тяхната цел и генезис.

Първият от тези обекти, китайски балон, беше свален от изтребител на 4 февруари. Докато Китай твърди, че е бил за наблюдаване на времето, американски чиновници споделят, че е бил употребен за наблюдаване. Познаването на технологията в тази област дава някои улики за това какво може да се е случило.

Смята се, че балонът е поддържал потребен товар за събиране на разследващи сигнали, макар че това към момента не е доказано. Отломките към този момент са извадени от териториалните води на Съединени американски щати край крайбрежията на Южна Каролина и ще бъдат превозени на брега за разбор.

Други три обекта бяха свалени сред 10 и 12 февруари над в Аляска, покрай Юкон в Канада и над езерото Хюрън близо до границата сред Съединени американски щати и Канада.

Сигналното разузнаване се отнася до електронни данни, които могат да се състоят от диалози, писмени известия или данни от оръжия или радарни системи. Информация нормално се събира от спътници, само че може да се събира и от самолети, летящи в интернационалното въздушно пространство.

Обикновено спътниците, които събират сигнали, са позиционирани в ниска околоземна орбита - да речем на 500 до 1000 км височина - или в геостационарна орбита, на доста по-висока надморска височина от 36 000 км. Въпреки че събирането на този вид разследваща информация от спътници е относително дейно, има някои ограничавания.
 Снимка 606775
Източник:

Сателит в LEO ще приключи орбита към Земята за 70 до 100 минути, само че няма да премине през същата точка на Земята още веднъж за 14 до 20 часа според от надморската му височина. Това е по този начин, тъй като нашата планета също се движи. Дори тогава ще бъде забележим единствено за точка на Земята за най-много 20 минути; което се назовава неговото " време на престой ". Увеличаването на броя на спътниците оказва помощ, само че към момента ще има огромни пропуски във времето и в покритието.

На доктрина геостационарен спътник може да има непрекъснато време на престой. Но защото е ситуиран на към 36 000 км от повърхността на Земята, той може да пропусне събирането на значими, само че слаби сигнали.

Американските военни създават сигнали - електронни излъчвания на данни - с ниска възможност за прихващане. Това затруднява събирането на сигнали от китайски и съветски шпионски спътници. Ще има огромни пропуски в 24-часов интервал, когато събирането на информация не е допустимо.

Китай се опита да запълни пропуските. През 2020 година страната изстреля в орбита от 600 км три нови разследващи (шпионски) спътника от серията Yaogan-30, като част от по-широка мрежа или " съзвездие ", наречена Chuangxin-5 (CX-5), носейки брой спътници в мрежата до 21.

Способност за ръководство

Да вземем балона, който беше свален на 4 февруари. Като се наблюдава пътя на този обект над Съединени американски щати, може да се види, че е минал през няколко извънредно чувствителни отбранителни уреди, в това число силози за междуконтинентални балистични ракети (ICBM) в Монтана, Съединени американски щати. Балонът пътувал през Съединени американски щати на височина от 20 до 30 км и имал способността да ръководи струйните потоци в горната атмосфера. Ясно е, че преимуществото за събиране на данни е, че времето му на престой евентуално ще бъде няколко часа, а близостта му до повърхността на Земята подсигурява, че може, в случай че шпионира, да събира доста слаби сигнали.
 Аферата La Fayette: Защо Лихтенщайн изплати на Тайван 11 милиона щатски $?
Аферата La Fayette: Защо Лихтенщайн изплати на Тайван 11 милиона щатски $?

Скандалът " гръмна " в края на 90-те години на предишния век

По този метод балон, който може да остане неусетен, би бил идеална платформа за увеличение на събирането на сигнали от спътници и самолети. Много страни употребяват балони за събиране на разследваща информация от най-малко 200 години, тъй че концепцията не е нова и преимуществата са добре известни.

Днешните технологии дадоха нов живот на този способ за събиране на разследваща информация, както видяхме и от потреблението на дребни летателни апарати или " микро дронове ". Да останеш неусетен за забележителен интервал от време е основно условие за триумф. Колко е допустимо това в Съединени американски щати е забавен въпрос, като се има поради, че страната има една от най-хубавите системи за противовъздушна защита в света.
 Снимка 606774
Източник:

Един вероятен отговор се крие в проектирането на радари на наземни и бордови системи за ранно предизвестие (AEW). За да се понижи " претрупването " на радара, обекти, които са статични, като планини и кули, се отстраняват от обсега му, като се употребява натурален резултат, прочут като " Доплерово изместване ". Когато трен минава около вас, вибрациите на звука изглежда се трансформира, до момента в който се отдалечава от вас. Това е ежедневна проява на Доплеровото изместване на звуковите талази.

Способността на Доплер е обща за всички отбранителни радари, защото те са фокусирани върху опасност от самолети и ракети. Балон или надуваем обект може да се движи със скорост, по-бавна от прага на Доплер и по този метод да остане неусетен.

Този минус на радарите беше приет от Северноамериканското командване на въздушната защита и радарите бяха нулирани, с цел да виждат обекти с доста ниска скорост. Въпреки това безпорядъкът ще се усили - може би изпълнявайки една от задачите на Китай да понижи успеваемостта на радарите за противовъздушна защита.

Друга компликация при откриването е материалът, употребен за балони или предмети. Пластмасите и синтетичните надуваеми тъкани нямат или имат доста ниска радарна отразяваща дарба, като по този метод прибавят още едно равнище към техните скрити характерности. Балонът, който стартира сегашния спор в Съединени американски щати, първо беше открит образно и докладван, вместо да бъде открит от системите за противовъздушна защита.
 Аферата на Белгия с съветските диаманти
Аферата на Белгия с съветските диаманти

През Антверпен минават 86% от необработените диаманти в света

Но по-новите открития над Канада и Аляска са резултат от високоинтензивно наблюдаване. Все още не е разкрито какви са те. След като това бъде открито, основният въпрос ще бъде дали обектите са били предопределени да обхванат в отбранителната система на Съединени американски щати, с цел да съберат по-добри разследващи сигнали, или са били тест на американски системи за противовъздушна защита.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР