Американската армия предупреждава, че Китай вероятно ускорява своя график за

...
Американската армия предупреждава, че Китай вероятно ускорява своя график за
Коментари Харесай

САЩ и очакваната инвазия на Китай в Тайван

Американската войска предизвестява, че Китай евентуално форсира своя график за инвазия в Тайван, островната народна власт, която от десетилетия е главният източник на напрежение сред Вашингтон и Пекин и е необятно обсъждана като най-вероятната причина за евентуално пагубна война САЩ-Китай, написа Associated Press.

Притесненията за Тайван идват, когато Китай демонстрира нови сили след годините струпване на военна мощност. Пекин стана по-агресивен по отношение на Тайван и по-настоятелен в разногласията за суверенитета в Южнокитайско море. ; висши китайски чиновници се обръщат с към държавния секретар Антъни Блинкън по време на диалози в Аляска предишния месец.

Военен ход против Тайван обаче би бил тест за поддръжката на Съединени американски щати за острова, който Пекин счита за отцепена провинция. За администрацията на Байдън това може да съставлява избор да се откаже от другарска, демократична страна или да рискува всеобхватна война за идея, която не е в дневния ред на множеството американци. Съединените щати от дълго време дадоха обещание да оказват помощ на Тайван да се отбрани, само че съзнателно оставят неясноти до каква степен могат да стигнат в отговор на китайска офанзива.

Това струпване на опасения се съчетава с визията на администрацията, че Китай е първостепенно предизвикателство за Съединените щати и че скоро би трябвало да се направи повече - във военно, дипломатическо и други връзки - за въздържане на Пекин, защото Китай се пробва да измести Съединените щати като преобладаваща мощ в Азия. Някои американски военни водачи виждат Тайван като евентуално най-непосредствената точка на възпламеняване и прикосновение.

" Имаме индикации, че рисковете в действителност се усилват ", съобщи адмирал Филип Дейвидсън, най-висшият американски боен пълководец в Азиатско-Тихоокеанския район, предишния месец пред комисията на Сената, базирайки се на китайски боен ход към Тайван.

" Заплахата се демонстрира през това десетилетие - ", сподели Дейвидсън.

Дни по-късно предстоящият правоприемник на Дейвидсън, адмирал Джон Аквилино, отхвърли да поддържа шестгодишния период, само че сподели пред сенаторите по време на чуването му за удостоверение: " Моето мнение е, че този проблем е доста по-близо, в сравнение с множеството си мислят. "
 Си Дзинпин: Военните да са подготвени за нестабилна обстановка и стратегическо въздържане
Си Дзинпин: Военните да са подготвени за нестабилна обстановка и стратегическо въздържане

Положението в света става все по-сложно и би трябвало да бъдат готови да отговорят

Служителите на администрацията на Байдън се изрекоха по-малко изрично, само че акцентират желанието за задълбочаване на връзките с Тайван, като провокират предизвестия от Пекин против външна интервенция в това, което Китай счита за вътрешен въпрос.

Министърът на защитата Лойд Остин дефинира Китай за основна и екзистенциална опасност за Съединените щати и военните служби се приспособяват по съответния метод. Морската пехота да вземем за пример се преоформя като има поради Китай и Русия и две десетилетия сухопътна война против екстремисти в Близкия изток.

Едва ли единствено един аспект от военната рационализация на Китай е съумял да изненада американската войска. Чарлз Ричард, който като началник на стратегическото командване на Съединени американски щати дава отговор за нуклеарните сили на Съединени американски щати, написа в скорошно есе, че Китай е на път да бъде " стратегически еднакъв " на Съединените щати. Той сподели, че се чака запасите от нуклеарни оръжия в Китай да се усилят двойно, " в случай че не тройно или четворно " през идващите 10 години, макар че това надвишава формалното мнение на Пентагона, че запасите единствено ще се удвоят през този интервал.

Тайван обаче се преглежда като най-належащият проблем.

Американски чиновници означават дейностите на Народната освободителна войска, които наподобява са предопределени да нервират и плашат Тайван. Например китайските военни въздушни нападения, в това число облитане към острова, са съвсем всекидневно събитие, служещо за увещание на опасността и проучване на опциите на Тайван.

Китайските управляващи се подиграха с мненията на Дейвидсън за Тайван. Говорител на министерството на защитата полк. Рен Гуоциян прикани Вашингтон да " изостави мисленето с нулев сума " и да направи повече за създаване на взаимно доверие и непоклатимост. Той сподели, че " опитите на външни сили да употребяват Тайван за ограничение на Китай или хвърлянето на тайванските сили за самостоятелност да употребяват военни средства за реализиране на самостоятелност, са задънена улица ".

Последиците от китайски боен ход против Тайван и неговите 23 милиона души са толкоз дълбоки и евентуално тежки, че Пекин и Вашингтон от дълго време са в нежно приблизително състояние - тайванска политическа автономност, която изключва надзор от страна на Пекин, само че не доближава и до публична самостоятелност.
 Русия дава отговор на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския район
Русия дава отговор на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския район

Предупреждава, че нова серпантина във въоръжаването е с непредсказуеми последствия

Прогнозите за това по кое време Китай може да реши да се опита да принуди Тайван да се върне към континента от дълго време варират и в Съединените щати няма единна позиция. Лари Даймънд, старши помощник в института Хувър на Станфордския университет, съобщи предходната седмица, че се съмнява, че китайските водачи са подготвени да употребяват мощ за решение на казуса.

" Не мисля, че ще се случи скоро ", сподели той.

Администрацията на Тръмп предприе поредност от дейности, с цел да показва по-силен ангажимент към Тайван, в това число изпращане на член на кабинета в Тайпе предходната година, което бе най-високопоставеният американски чиновник, посетил острова, защото формалните дипломатически връзки бяха прекратени през 1979 година в символ на почитание към Китай. Администрацията на Байдън съобщи, че желае да си сътрудничи с Китай, където е допустимо, само че изрази възраженията си против необятен кръг китайски дейности.

Миналата седмица американският дипломат в тихоокеанската островна страна Палау Джон Хенеси-Ниланд стана първият настоящ американски дипломат, посетил Тайван, откогато Вашингтон прекъсна връзките с Тайпе в интерес на Пекин.

Китай е чест обект за рецензии в Конгреса. Загрижеността по отношение на противодействието на възходящата военна мощност може да бъде отразена в приемането на Тихоокеанската самодейност за въздържане, финансирана с 2,2 милиарда $ за 2021 година Дейвидсън желае тя да поддържа, наред с други начинания, основаването на по-добра система за противовъздушна защита за отбрана на американската територия на Гуам от китайски ракети и опазване на военното владичество на Съединени американски щати в района.

Представителят Адам Смит, демократ от Вашингтон и ръководител на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите, е песимистичен към фиксацията на военните върху този тип владичество.

" Като се има поради метода, по който светът работи в този момент, една страна, която да бъде преобладаваща, е просто безнадеждно нереалистично ", сподели той на онлайн конгрес, спонсориран от Меридиан, безпартиен център за дипломация. Той изясни, че американските военни могат да поддържат задоволителна мощ, в партньорство със съдружници, с цел да изпратят известие: " Китай, не нападай Тайван, тъй като цената, която ще платиш за това, не си заслужава ".
 Тайван е подготвен за война и ще се бие до дъно, в случай че Китай нападна
Тайван е подготвен за война и ще се бие до дъно, в случай че Китай нападна

Тайван се вслушва в Съединени американски щати, харчи повече за защита и организира учения за " най-тежките противников закани "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР