Американската армия оневини над 100 чернокожи военнослужещи, осъдени през 1917

...
Американската армия оневини над 100 чернокожи военнослужещи, осъдени през 1917
Коментари Харесай

Американската армия оневини над 100 чернокожи военни, осъдени за бунт през 1917 г.

Американската войска оневини над 100 чернокожи военнослужещи, наказани през 1917 година, предадоха международните организации.

Военните, които охранявали боен лагер в развой на създаване в Тексас, се вдигнали на протест след месеци на експанзия и тормоз на расова основа над тях. Те проникнали в град Хюстън, където 19 души, в по-голямата си част бели, били убити  по време на конфликтите с военнослужещите, заяви Българска телеграфна агенция.

После боен съд осъдил 110-те военнослужещи за това принуждение и 19 от тях били екзекутирани. Това е била и най-голямата в историята групова екзекуция на американски военнослужещи.

След наново изследване на случая проверяваща комисия е заключила, че военните са били третирани неподобаващо поради расата им и не са получили обективен развой, се споделя в изказване на американската министърка на сухопътните сили Кристин Уормът.

Пентагонът разгласи и механизъм за обезщетяване на потомците на военнослужещите, които са били лишени от полагаемите им се пенсии.

" Анулирайки присъдите им и отпускайки почтено обезщетение, армията призна предишните си неточности и си свери часовника ", споделя Уормът.

Расовата сегрегация е била доста огромна в предишното и чернокожите военни са служели в обособени военни елементи до 1948 г.  Освен директната дискриминация към чернокожите военни, доста военни бази носеха имената на висши военни офицери, защитаващи робството и сражавали се за Конфедеративните американски щати, победени по време на американската Гражданска война от 1861-1865 година В края на предишния месец Съединени американски щати смениха името и на последната от деветте бази, които отдаваха респект на такива висши военни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР